30-nál is több operatőrrel forgott le a Képzelt Város legújabb klipje

A Képzelt Város rajongóinak felvételeiből készült el a zenekar legújabb klipje, az Albireo B. A nem hétköznapi közösségi videó alapjául a zenekar évzáró, trafós koncertje szolgált.

albireo1

Nem ez az első alkalom, hogy a zenekar közönségét is bevonja az alkotásba, hiszen a 2013-ban megjelent Anatolij albumhoz készült pólókra is a csapat rajongóinak űrhajós rajzai kerültek fel, ezúttal pedig az Albireo B videója készült el közönségük segítségével. A klip ötletgazdája Győrffy Máté, a zenekar gitárosa volt: „Több szempontból is fontos volt számunkra ez a trafós koncert. Egyrészt egyfajta visszatérés volt, hiszen előtte jó pár hónapig takaréklángon ment a zenekar, mivel Marci az elmúlt fél évet Dániában töltötte. Másrészt a színházterem jó adottságai miatt vetítéssel is készültünk, amit Bolla Szilvi készített a tavalyi Theodorhoz készült klip hangulatát követve. Mindenképp szerettük volna valahogy megörökíteni a koncertet, de nem szerettünk volna egy sima koncertfelvételt csinálni. A közösségi klip ötlete pár nappal a koncert előtt fogalmazódott meg bennem. A számválasztás nem volt túl nehéz, az Albireo B egy igazi koncert szám, folyamatos és feszes a ritmusa, mindig nagy energiával tudjuk eljátszani. A forgatást nem szerveztük túl, talán ha kétszer kiírtuk a Facebookra, hogy mindenkinél legyen legalább egy okostelefon. Bíztunk a spontaneitásban meg a közönségünkben és nem is kellett csalódnunk. Több mint 30 videó érkezett meg hozzánk a koncert után. A végeredményhez persze kellett Hencz Peti is, aki összevágta az anyagot. Két hónapon belül ez a második videó, amiben közösen dolgozhattunk vele.”

„Általában olyan videókat szoktam vágni, amit én magam készítek, elsőre nem tűnt egyszerű feladatnak 30 különböző minőségű, nem operatőrök által professzionális kamerákkal rögzített nyersanyaggal dolgozni. Ugyanakkor pont ettől volt az egész izgalmas és lett végül nagyon bensőséges. A videóban nincsenek éles vágások, egymásra úsznak a képek, egyszerre több nézőpontból mutatják meg az adott pillanatot. Ezzel a szám sodrására és a vetítés atmoszférájára szerettem volna ráerősíteni.” – Fűzi hozzá Hencz Péter, a klip vágója.

albireo2

A Képzelt Város tavaly decemberben jelentette meg IO című akusztikus kislemezét és a szintén Hencz Péter által jegyzett Mégis, mindent című klipjét. Az EP címe egyszerre utal a zenekar idén esedékes 10. évfordulójára és a Jupiter egyik holdjára, hiszen az EP mintegy „mellékbolygóként” kapcsolódik az Anatolijhoz, a csapat harmadik nagylemezéhez, melyen az Albireo B is megtalálható.

Képzelt város - Fotó: Komróczky Diána

Képzelt Város – Fotó: Komróczky Diána

„Az Albireo B az Anatolij című lemez fiktív űrutazásos tematikájába illeszkedik. Az Albireo egy kettős csillag, egy sárga és egy kék kisebb tagból áll (a színek a klipben is visszaköszönnek). A Földről nézve viszont ezek egyetlen csillagnak látszanak. Önmagában már ez érdekesnek tűnt a lemezhez egy kis melléktémaként, ráadásul a neve is nagyon tetszett. A jelenség egy csillagászatban jártasabb ember számára nyilván kevésbé meglepő, nekünk viszont elég érdekes volt ahhoz, hogy egy pár sorban, zeneileg a lemez hangulatához illeszkedve körüljárjuk.” – Mesél a dalról Kovács Ákos András, a zenekar énekes-gitárosa.

kepzelt_varos_akusztik_a38

A Képzelt Város január 21-én speciális EP bemutató koncertet ad az A38-on, ahol az IO dalai mellett az előző három album dalai is akusztikusan csendülnek fel – így a most bemutatott Albireo B is – a kivételes alkalomnak köszönhetően pedig Kovács Ákos András mellett ezúttal a zenekar volt énekese, Oláh Gergely is visszatér néhány szám erejéig.

IO EP bemutató Facebook esemény: http://on.fb.me/1wQNCiC

Képzelt Város – IO: https://kepzeltvaros.bandcamp.com/album/io

www.kepzeltvaros.hu
https://www.facebook.com/kepzeltvaros