„Nekem ez egy klasszikus tevékenység…” – Pálinkás Tamás akusztikus koncertje a Hunnia Art Bisztróban

December 17-én Pálinkás Tamás, az Isten Háta Mögött – mára kultikussá váló zenekar – frontembere, gitáros-énekese egyszemélyes zenekarként lépett fel az IHM „saját útját járó“ világával, életérzésével.

A zenekar kompromisszummentes és újításokra, eklektikára törekvő zenét játszik. Stílusuk meglehetősen egyedi és nehezen meghatározható, főbb hatásaik között található a metál (Tool), a grounge (Pearl Jam), a stoner rock (Kyuss) és a magyar, valamint külföldi alternatív rock (Kispál és a Borz, Vágtázó Halottkémek, Radiohead).

Tamás magas hangfajokban énekel, gyakran nyújtja el a hangokat. Énektechnikája kísérletező, a klasszikus rock hangnemek mellett használja a metál, a pop és alkalmanként a rap stíluselemeit. Ezeket jól példázza négy teljesen eltérő énektémával rendelkező daluk: „Közelítő távolító”, „Jósolni bélből”, „Eszem éjjel és baglyot” és „Élettér-elmélet”.

Kíváncsian vártam, hogy a fellépés ugyanezt az élményt nyújtja majd, vagy más megközelítésben hallhatjuk Tamás eddigi dalait, netalántán megismerkedhetünk új oldalával is. Az IHM dalokban megbújó szürrealista képalkotás, nyelvi formaelhagyás és az egy szál gitár kombinációja nagyon erős hatással volt rám és a közönségre is. Megmaradt a kérdésfeltevés, mintsem kinyilatkoztatás megfogalmazása, és a „lecsupaszított“ mondanivalóban benne volt az az érzékletes érzelemleírás, amely annyira egyedivé és utánozhatatlanná teszi a számokat.

Tamás Tej nevű projektjét tekintve számítottam arra, hogy hallunk olyan szerzeményeket is, amelyeknek semmi köze az IHM világához. Ilyen volt a Jamiroquai, vagy a Depeche Mode számainak feldolgozása. Valójában bármit játszhatott volna, minden mozdulatára vevő volt a közönség a teltházas koncerten.

„Gondolkodásmódunk meghatározza látásmódunkat” – ez a Matisse idézet jutott eszembe, miközben zenész és hallgatóság különleges kapcsolatát figyeltem. Beteljesült pillanatok és „csöndkaszálás“.

„Voltaképp innen is látszik a táj, hiába szállított arrébb ez a vagonnal szétsúrolt sínpár“ (Tavaszi nemződüh)”

Zene- és hangteremtés – Isten Háta Mögött legközelebbi fellépése – december 27-én az A38-as hajón: https://www.facebook.com/events/584802821631741/?fref=ts

Libus Ágnes