Az év első fesztiválja – Jazz Showcase a Müpában

Két európai jazznagyhatalom, Hollandia és Belgium zenészei kerülnek reflektorfénybe január 9. és 11. között a Művészetek Palotájában. A Jazz Showcase esti koncertjein fellép a holland sztárzongorista, Michiel Borstlap, a legismertebb belga gitáros, Philip Catherine és kvartettje, míg a magyar zenészeket a United képviseli, akik erre az estére nyolctagú fúvóskarral erősítenek. Délutánonként a három ország fiatal jazz-zenészei a Müpa előcsarnokában adnak ingyenes koncerteket. 

Philip Catherina Quartet

Philip Catherina Quartet

A közép-európai régióban nincs párja a Müpa által szervezett Jazz Showcase-nek. Nyolcadik éve telnek meg a Palota termei jazzmuzsikával három teljes napra, és immár negyedszer kerekedik nemzetközivé az eseménysorozat. Az Előcsarnokban és a Zászlótérben már 16 órakor elkezdődnek a fiatal jazztehetségek ingyenes koncertjei. A három nap során többek között meghallgathatjuk a belga Igor Gehenot Triót, a holland Aurelio Projectet, Burján Orsolyát és a Pálinkálom zenekart, a Chris Devil Triót, a Hollandiában élő, magyar és balkáni zenészekből álló Rast Triót és az Egri János Jr. Quartettet. Ha belegondolunk, hogy az évek során itt mutatkozott be Harcsa Veronika, a Smárton Trió, a Special Providence, Fábián Juli, Csemer Boglárka és a Mrs. Columbo is, szinte biztosak lehetünk abban, hogy ígéretes zenészkarrierek indulásának lehetünk részesei.

Esténként a Fesztivál Színházban pedig a már ismert előadók veszik át a főszerepet. Pénteken a legismertebb belga jazzművészek egyike, a hetvenkét éves Philip Catherine és kvartettje zenél. A gitáros sokszínűségét a leghíresebb amerikai jazz-zenészekkel folyatott együttműködései bizonyítják. Larry Coryell-lel két közös lemezt is megjelentetett, de zenélt Charles Mingussal, Chet Bakerrel, és Stéphane Grappellivel is. Mingus odáig ment, hogy Catherine-t „Young Django”, azaz „Ifjú Django” néven emlegette, és nem csak azért, mert Djangóhoz hasonlóan a belga jazztörténet alapvető fejezete kapcsolódik a nevéhez, de géppuskaszerűen virtuóz gitározása okán is.

Michiel Borstlap

Michiel Borstlap

A magyar színeket szombaton a United képviseli, vérbeli jazz-funk produkciójukat nyolctagú fúvóskarral és extra látványelemekkel tetézik. Az este hívószava: „Fel a rezekkel!”, de nem csak az ismert számok hangzása lesz új, dalbemutatóval is készül a zenekar. A 2015-es Jazz Showcase különlegessége, hogy a párbeszéd jegyében a magyar sztárfellépő egy-egy tagja mind belga, mind pedig holland kollégáihoz beugrik egy kis örömzenélésre.

Hollandia jazzéletének egyik legkelendőbb exportcikke, Michiel Borstlap és triója vasárnap este lép színpadra. Az Edison-díjas zongoristával éppolyan szívesen játszik Pat Metheny, mint amennyire nagy örömmel adta elő Memory of Enchantment című szerzeményét Herbie Hancock és Wayne Shorter. Magyarországon valószínűleg akkor vált szélesebb körben ismertté, amikor megjelentette Body Acoustic című albumát, amelyen az elektronikus hangszerekkel operáló fúziós jazz zászlóshajója, a Weather Report együttes számait akusztikus és teljesen újragondolt változatban adta elő társaival. Pedig addigra már sok mérföldkövet elhelyezett pályáján, kezdve azzal, hogy 1996-ban megnyerte a Thelonious Monk Jazzversenyt az Egyesült Államokban, amely diadal általában a kényes ízlésű amerikai jazztársadalom felé is szélesre tárja a kapukat egy feltörekvő európai muzsikus előtt. A Showcase-en minden bizonnyal terítékre kerülnek legújabb, 2014-es szólólemezének darabjai is.

Jazz Showcase 2015

Művészetek Palotája, január 9-11.
16 órától az Előcsarnokban és a Zászlótérben ingyenes koncertek!

Január 9.
16.00: Előcsarnok – Igor Gehenot Trio (B)
17.00: Zászlótér – Burján Orsolya és a Pálinkálom
18.00: Előcsarnok – Chrystel Wautier Quintet (B)
20.00: Fesztivál Színház – Philip Catherine Quartet (B), vendég: Pély Barna és Romhányi Áron

Január 10.
16.00: Zászlótér – Chris Devil Trio
16.45: Előcsarnok – Gányi Miklós Trió
17.30: Zászlótér – Ninagram
18.15: Előcsarnok – Egri János Jr. Quartet
20.00: Fesztivál Színház – United: Fel a rezekkel!

Január 11.
16.00: Előcsarnok – Aurelio Project (NL)
17.00: Zászlótér – Várallyay Petra Trio
18.00: Előcsarnok – Rast Trio (NL)
20.00: Fesztivál Színház – Michiel Borstlap Trio (NL), vendég: Pély Barna

További információ: https://www.mupa.hu/programok/jazz-showcase-2015

Forrás: Művészetek Palotája
,