Magyar Teátrum Díjátadó Gála ötödik alkalommal – Gnandt János, a Jókai Színház festőtárának a vezetője is a díjazottak között

Immár ötödik alkalommal gyűltek össze a Magyar Teátrumi Társaság tagszínházainak képviselői Békéscsabán, a Jókai Színházban, hogy látványos gálaműsorral és díjátadóval ünnepeljék meg a színházi háttérszakmákat. Egyazon este színészek, rendezők, Kossuth- és Jászai-díjasok, a függöny mögött szolgálatot teljesítőknek adóznak tisztelettel, odafigyeléssel. Díjat kapnak a legkiválóbbak, akik nélkül sohasem valósulhatna meg az előadások végén érzett katarzis, a tapssal materializált színházi csoda.

Magyar Teátrum Díjátadó Gála 2014., Békéscsabai Jókai Színház - Fotó: A-Team/Nagy Karesz

Magyar Teátrum Díjátadó Gála 2014., Békéscsabai Jókai Színház – Fotó: A-Team/Nagy Karesz

Ebben az esztendőben a szakmai zsűri hat háttérdolgozónak ítélte oda az elismerést, akik nemcsak szakmailag, hanem színházszeretetükben, munkájuk iránti alázatukban is példamutató képviselői hivatásuknak. A jelölés két állami díjjal kitüntetett neves művész javaslata, illetve az adott színház társulatának véleményét is megfogalmazó igazgató döntése alapján történhetett. A díjátadó gálaesten az elmúlt évekhez hasonlóan idén is közösen léptek színpadra a Magyar Teátrumi Társaság tagszínházainak művészei, valamint a Jókai Színház társulatának tagjai. A látványos, zenés, táncos show-műsorban részletek csendültek fel a színházak sikerprodukcióiból.

A Magyar Teátrumi Társaság 2010-ben alapította meg a Magyar Teátrum Díjat, amely a színházi háttérszakmák megbecsülésének kifejezésére hivatott. Az alapítók célja a színházi háttér- és kiszolgálószakmák, valamint az azokat kiemelkedően magas szinten művelő szakemberek erkölcsi és anyagi elismerése.

Maga a díj egy csapágyat formázó alkotás, melyről az első díjátadó gálán az elismerés kitalálója, a Magyar Teátrum színházi havilap főszerkesztője: Fekete Péter színházigazgató a következőket mondta: – Tekintsük úgy a háttérmunkásokat, mint egy-egy csapágygolyót, akik, mint a forgószínpad csapágyában az igazi golyók egymáshoz érve forgatják, mozgatják a színház nagy gépezetét. Vegyünk egyet ezek közül a golyók közül, és egy estére fényesítsük meg, aranyozzuk be, helyezzük vissza a többi közé és adjuk át díjként.

napfiver-holdnover-biatorbagy-foto-varga-laszlo

Az idén Gnandt János, a Békéscsabai Jókai Színház festőtár vezetője, Gulyás Szabó Gábor, a József Attila Színház hangtár vezetője, Horváth Ilona, a kecskeméti Katona józsef Színház gazdasági vezetője, Imre József, a budapesti Játékszín színpadmestere, Kiss István, a Csiky Gergely Színház kelléktár-bútortár vezetője nyert el a díjat, a nemzetiségi külön díjat pedig Werner József, a Cinka Panna Cigányszínház szcenikusa, díszlet- és látványtervezője kapta.

Most először került kiosztásra a Magyar Színháztechnikai Szövetség által az idén alapított, a színháztechnika nagy alakjáról elnevezett Tolnay Pál Életműdíj is, mely a magyarországi színházi élet területén dolgozó, meghatározó és kiemelkedő tevékenységet folytató műszaki személyiségek tevékenységének elismerésére hivatott. A díjat Schmidt János szcenikus, színpadtechnikai szakértő, okleveles gépészmérnök és igazságügyi szakértő vehette át.

Díjátadóként több színházigazgatót, neves színházi és közéleti személyiséget köszönthettünk a színpadon: díjat adott át Szarvas Péter, Békéscsaba Megyei Jogú Város polgármestere, Babák Mihály, Szarvas város polgármestere, Hausenblasz Dóra, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős főosztályvezetője, dr. Juhász Tünde Csongrád megyei kormánymegbízott, Doncsev András, az MTVA kulturális főszerkesztőségének vezetője, dr. Ráksi Katalin, a Színházi dolgozók szakszervezetének ügyvezetője, Szűcsborus János, a Színpadtechnikai Szövetség elnöke, Szabó László, a Magyar Teátrumi Társaság főtitkára, Mihályi Gábor, a Táncművészeti Szövetség elnöke, Cseke Péter, a Katona József Színház igazgatója, Gergely László, a Nemzetiségi Színházi Szövetség elnöke, Fekete Péter, a Békéscsabai Jókai Színház igazgatója, a Vidéki Színházak Igazgatói Egyesületének elnöke, Seregi Zoltán rendező, a Békéscsabai Jókai Színház igazgatóhelyettese, Fodor Zsóka színművész, valamint az est díszvendége Király Levente, a Nemzet Színésze címmel kitüntetett Kossuth- és Jászai-díjas színművész, Érdemes Művész.

A díjátadók között a díj támogatói is helyet kaptak: Rábay Péter, a Luminis Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. vezérigazgatója, Barna János, a Színpad- és Emelőgéptechnika Gyártó és Szolgáltató Kft. ügyvezető igazgatója, Balogh Géza, az INTERTON Kft. ügyvezetője, Fazekas Tamás, a Zaj Rendszerház Kft. ügyvezetője, Böröcz Gábor, a Lisys Project Kft vezérigazgatója, Jerzsa Attila, a Pelyhe és Társa Kft. képviselője, valamint Szebeni Krisztina a Jelmez Art Kft. munkatársa.

A korábbi évek gyakorlatának megfelelően a gálaestet rögzítette a közszolgálati média, a műsor a Duna World-ön december 29-én, 22.35-kor kerül vetítésre, valamint január 4-én, 22.00 órától. A műsorvezetők Jegyes-Tóth Kriszta és Németh Kristóf voltak.

Forrás: Békéscsabai Jókai Színház
Fotók: A-Team/Nagy Karesz