A „legodaadóbb” Haydn-zenekar, és más ünnepi csemegék a Müpában

Az 1987-ben alapított Osztrák–Magyar Haydn Zenekar közel három évtizede számít Haydn életműve egyik leghitelesebb előadójának. Külön ünnep, amikor felszabadult játékukat az Esterházy-kastélyon kívül is élvezhetjük. Január 1-jén a zenekar a Müpában köszönti az újévet a bécsi mester A teremtés című oratóriumával, világhírű szólisták közreműködésével. Az újesztendő első egész estés koncertje csupán egyik ékkő a Müpa ünnepi koncertjei közül: világhírű svéd orgonista játszik december 18-án, korhű Karácsonyi oratórium csendül fel 20-án, majd az örök klasszikus Diótörő dupláz 27-én – ez utóbbi az ünnepre családi körben készülődők kedvéért élő webcast-közvetítésben is látható!

Fischer Ádám - Fotó: Művészetek Palotája, Csibi Szilvia

Fischer Ádám – Fotó: Művészetek Palotája, Csibi Szilvia

Ha Fischer Ádám karmester és a Müpa neve szerepel egy mondatban, legtöbben minden bizonnyal az évről évre nagy sikerű, a tengerentúlon is egyre többet méltatott Budapesti Wagner-napokra gondolnak. A Fischer-karmesterfivérek idősebbike számos más korszak irodalmában is otthonosan mozog, többek között a bécsi klasszikában, azon belül különösen Haydn műveinek kiváló tolmácsolója, és e célra zenekart is alapított. „Az a pontosság és odaadás, amellyel a k. und k. zenészek dirigensük utasításait végrehajtják, a dinamikai árnyalatok sokasága, a tempó és frazeálás, amelytől játékuk oly eleven lesz, megtestesíti mindazt, ami manapság a Haydn-interpretációkból szinte teljes mértékben hiányzik” – írta a világ egyik legnagyszerűbb Haydn-zenekaráról a Die Presse kritikusa. Közreműködőként a Purcell Kórust is jegyző újévi koncertjükön egy olyan remekmű csendül fel, amely egyik első külföldi útján éppen Budán szólalt meg. Az oratórium ősbemutatóján saját visszaemlékezése szerint maga Haydn kishíján elájult az izgalomtól, és élete végéig egyik legjobb művének tartotta – nem véletlenül. A teremtés című opusz az európai zene egyik mérföldkövévé vált, és ez az alkotás most olyan szólistákkal hallható, mint a 2013-as Budapesti Wagner-napokon A nürnbergi mesterdalnokok Évájaként nagy sikert aratott Met-sztár, Annette Dasch, vagy az alig egy esztendeje Eötvös Péter Paradise Reloaded (Lilith) című operája Ádámjaként remekelt Eric Stoklossa.

Hans Ola Ericsson

Hans Ola Ericsson

A Müpa decemberi és újévi koncertjeinek sorát december 18-án a világhírű svéd orgonista, a többek között Ligeti Györggyel is együttműködő Hans-Ola Ericsson karácsonyi estje nyitja, akinek számos kuriózumot felsorakoztató koncertjén a Szent Efrém Férfikar is fellép. December 20-án Bach Karácsonyi oratóriuma csendül fel, a Vashegyi György által vezetett Orfeo Zenekar és Purcell Kórus korhű tolmácsolásában, a tőlük megszokott odaadással, és nem kisebb szólisták, mint az eddig több mint nyolcvan lemezes diszkográfiával büszkélkedő angol baritonista, Peter Harvey közreműködésével. December 27-én az örök ünnepi klasszikus, Csajkovszkij Diótörője dupláz, Meczner János rendezésében. A bábjáték nagyzenekarral, Kocsis Zoltán vezényletével látható, aki pedig nagyon kíváncsi, az Origo élő webcastján már az ünnepi készülődés alatt, december 23-án 18 órától élőben követheti a produkciót a mupa.hu oldalon.

Diótörő - Fotó: Művészetek Palotája, Kotschy Gábor

Diótörő – Fotó: Művészetek Palotája, Kotschy Gábor

In dulci jubilo – A Szent Efrém Férfikar és Hans-Ola Ericsson karácsonyi orgonaestje
https://www.mupa.hu/program/in-dulci-jubilo-a-szent-efrem-ferfikar-es-hans-ola-ericsson-karacsonyi-orgonaestje-2014-12-18_19-30-bbnh
2014. december 18., csütörtök, 19:30
Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

S. Bach: Karácsonyi oratórium
https://www.mupa.hu/program/j-s-bach-karacsonyi-oratorium-2014-12-20_19-30-bbnh
2014.  december 20., szombat, 19:30
Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Csajkovszkij: A diótörő
https://www.mupa.hu/program/csajkovszkij-a-diotoro-2014-12-27_11-00-bbnh
https://www.mupa.hu/program/csajkovszkij-a-diotoro-2014-12-27_18-00-bbnh
2014. december 27., szombat, 11:00 és 18:00
Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Újévi koncert – Haydn: A teremtés
https://www.mupa.hu/program/haydn-a-teremtes-2015-01-01_19-00-bbnh
2014.  január 1., csütörtök, 19:00
Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Forrás: Művészetek Palotája