Interaktív építőkocka kiállítás a Vam Design Centerben

Gépek és szerkezetek működési elveit ismerhetik meg az érdeklődők a budapesti Vam Design Center pénteken nyílt interaktív kiállításán.

A Kockabirodalom – Építsd meg az álmaid! című tárlaton 30 megépített modellt tekinthetnek meg a látogatók többek között az űr, a repülés, az autók, a vonatok, a vidámpark és a hangszerek témakörében, amelyek táblagépekkel irányíthatóak.

A kiállítás célja közelebb vinni a gyerekekhez a fizika tudományát, felkelteni az érdeklődésüket, hogy a játszva tanulás elve alapján sajátíthassanak el ismereteket – mondta el Timár Orsolya, a kiállítás szervezője pénteken az MTI-nek.

Hozzáfűzte, hogy minden modell – egyebek mellett a konténerdaru, a függőhíd, az építkezési daru és az olajkút – mellé tartozik egy tudományos alapelv, amelyet a szerkezetek működtetésével és annak leírásával ismertetnek meg a látogatókkal.

A bonyolultabb szerkezetek között található például a víziturbina, amely a vízenergia hasznosítását szemlélteti megépített formában, vagy éppen a nyomatékegyensúlyt bemutató építkezési daru és az emelőerőt illusztráló repülőgép. Emellett golyólabirintus, óriáskerék, buborékkészítő, mentőhelikopter és felvonó is található a kiállított kockaépítmények között.

A mintegy 40 négyzetméteres videó-bemutató területen a látogatók a mechanikáról szóló animációs filmeket tekinthetnek meg, a tanulószobában pedig rendhagyó fizikaórákon 30 perces vezetett foglalkozásokon különböző szerkezeteket és gépezeteket építhetnek. Az elkészíthető szerkezetek között van a futószalag, a körhinta és a versenyautó, amelyek egy építőkocka készletből az iPadek által instruálva épülnek és mozdulnak meg.

A legkisebbek nagyméretű kockákból alkothatnak, meséket nézhetnek, vagy éppen az építőkockákból álló szőnyegen végigmászva tapasztalhatják meg annak felületét. Timár Orsolya kiemelte: az építőkockák segítségével a fantázia és a képzeletvilág mellett a gyerekek logikája is fejlődik, emellett megtapasztalják, hogy a fizika tudományát hogyan lehet beépíteni a mindennapokba.

Az első tudományos építőkocka kiállítás a tervek szerint egy évig látható.

Forrás: MTI