Lengyelország egyik legsokoldalúbb fiatal képzőművésze Budapesten

Első alkalommal mutatkozik be hazánkban egy önálló kiállítás keretein belül Anna Kossakowska, Lengyelország egyik legsokoldalúbb művésze, akinek festménykiállítása november 13-án 18 órakor nyílik Budapesten, a Magyarországi Szerb Kulturális és Dokumentációs Központban.

Anna Kossakowska

Anna Kossakowska

A fiatal művész a Varsói Képzőművészeti Akadémián diplomázott, leginkább olaj- és vízfestékkel alkot többek közt tájképeket és portrékat. Emellett azonban lakberendezőként is dolgozik: privát és céges tereket, illetve színházi és filmes díszleteket tervez. A fotográfia és a digitális technológia eszközeit felhasználva pedig könyvek belsejét is szívesen megálmodja, illusztrációkkal tarkítja.

Annát, saját elmondása szerint tájak, szituációk és benyomások inspirálják, tehát szinte minden, amivel találkozik. Dolgok, amelyek kezdetben nem tűnnek annyira lenyűgözőnek, de ha jobban megnézi őket az ember, rájön, hogy mennyi izgalmas tulajdonságot rejtenek. A művész hiszi, hogy a legizgalmasabb képek általában a legkézenfekvőbb és egyszerű dolgokból születnek. „A nap, az eső és a szél formálják a világunkat – végeérhetetlen játékát mutatják a színeknek és a fénynek, azoknak, aki ezt képesek észrevenni. Néha, amikor festek, a benyomásaim és érzéseim majdhogynem kézzelfogható alakot öltenek” – mondta a művész.

Anna Kossakowska - Tájkép

Anna Kossakowska – Tájkép

Anna Kossakowska első önálló kiállítását 2001-ben, Varsóban rendezték meg. Azóta számtalan önálló és csoportos tárlat keretein belül mutatkoztak meg munkáit, Lengyelország mellett többek közt Szerbiában és Horvátországban. Magyarországon ez lesz első, önálló kiállítása.

A kiállítás december 1-ig tekinthető meg a Nagymező utca 49-ben.

Forrás: Magyarországi Szerb Kulturális és Dokumentációs Központ