Semmi semmi pornográfia, semmi csinnadratta – a KET új előadása a Trafóban

Közép-Európa Táncszínház: TISZTA FÖLD
Kortárs káosz
Premier!
Időpont: 2014. november 13-14. 20.00
Helyszín: TRAFÓ Kortárs Művészetek Háza

Letisztultság és káosz, ember vs. kultúra – harc a kettős világrendben egy impulzív táncelőadásban, többek között József Attila Szabad ötletek jegyzékének inspirációjával. November 13-án és 14-én Kun Attila és a Közép-Európa Táncszínház legújabb előadása látható a Trafóban.

Fotó: Bazsó Zsombor

Fotó: Bazsó Zsombor

Ellentétpárok feszülnek egymásnak a Tiszta földben: kettős világrend jelenik meg, melyben mindannyian keressük a helyünket. Ez a kettősség határozza meg Kun Attila és a Közép-Európa táncszínház új produkciójának mind zenéjét, mind képi világát. Nem véletlen, hogy József Attila Szabad ötletek jegyzékét választották szövegeik kiindulási alapjául, egyfajta korképül, hiszen a huszadik századot felforgató költő munkájában is jelentős szerepe van az összeegyeztethetetlenségnek. Ezúttal táncosok nyúltak ehhez a rendkívüli anyaghoz, amelyből kiindulva saját gondolataikat és érzéseiket fejezhetik ki – a lehető legplasztikusabb módon. A társulat táncművészei gyakran dolgoznak szöveggel. Megszólalásaik során mindig feszegetik saját szellemi és fizikai határaikat. A Tiszta földben sem lesz ez másként…

Az előadásban központi helyet foglal a Bethlen Téri Színház kertjének egy fája, mely szintén inspirációul szolgált a darab készítőinek. Ez a fa indította el a produkcióban megjelenő asszociatív gondolatmeneteket.

A sokszor díjazott, méltán elismert koreográfus meghívására a nagy múltú társulattal Natalia Iwaniec, hitelesített Gaga-oktató dolgozott együtt a próbafolyamat során, így egy egészen különleges mozgásvilággal gazdagodtak. A Gagában test és lélek nem határolódik el egymástól, a táncosok egyként kezelik fizikai és mentális részüket. A nemzetközileg is igen nagy népszerűségnek örvendő mozgásformát a magyar közönség nemcsak az Ohad Naharin által alapított Batsheva Dance Company-tól, hanem a Naharin tanítvány Sharon Eyal tavaly a Trafóban bemutatott Hause című koreográfiájából is ismerheti már. A Tiszta föld nem tisztán Gaga, de a táncosok munkáját nagyban meghatározta ez az egyedülálló gondolkodásmód.

Tehetséggondozás

A Közép-Európa Táncszínház mindig is nagy figyelmet fordított a fiatal tehetségek felkarolására. A társulat tavaly útjára indította átfogó oktatási programját (D.E.E.P. – Dance for Everyone Education program), melynek keretei között amatőrök és képzett táncosok egyaránt többlépcsős képzésben fejleszthetik képességeiket. Egyfelől több éve futó IKF (Ifjú Koreográfusok Fóruma) programjuk fiatal koreográfusoknak biztosít professzionális alkotó közeget, másrészt Fázisok előadás-sorozatuk alkotófelületet biztosít a társulat tagjainak táncos-alkotóként való bemutatkozásra.

D.E.E.P. (Dance for Everyone Education Program) oktatási programjuk keretei között nemcsak az amatőröknek és a pályakezdő fiataloknak nyújtanak képzési lehetőséget, hanem az ifjú táncosok többlépcsős képzésben fejleszthetik képességeiket és szerezhetnek professzionális tapasztalatot.

Ezekhez a friss energiákhoz kapcsolódik Sebők Cintia – a Győri Táncművészeti Szakközépiskola végzett táncművészének – csatlakozása is a társulathoz, aki elnyerte a SÍN Kulturális Központ által 2013-ban alapított InterCity díjat.

Koreográfus: KUN Attila
Alkotótársak: a KET táncművészei
Dramaturg: LŐRINCZ Ágnes
Jelmeztervező: Kasza Emese MEI KAWA (http://meikawa.com)
Fényterv: FOGARASI Zoltán
Színpadkép: HROTKÓ Bálint, SZEMEREY Bence (Fényművek)
Asszisztens: FODOR Katalin
Előadók: FRIGY Ádám, HARGITAI Mariann, HORVÁTH Adrienn, IVANOV Gábor, JAKAB Zsanett, KOVÁCS Péter, MÁDI László, PALCSÓ Nóra, SEBŐk Cintia

Kun Attila koreográfus a pályáját az Operaház színpadán kezdte balett-táncosként (mi több, címzetes szólistaként), később dolgozott a londoni Rambert Dance Company-nál, a Baseli Balettnél, illetve 2003-ban megalapította saját kortárs együttesét, a PR-Evolutiont. Munkáját több többek között Lábán Rudolf, Harangozó Gyula, Imre Zoltán díjakkal ismerték el, egy éve pedig a KET művészeti vezetője.

A Közép-Európa Táncszínház (KET) nagy múltra tekint vissza: Magyarország elsőként alakult táncszínháza. Fennállása óta több mint 40 koreográfus dolgozott a folyton megújuló társulattal. Olyan művészeket hívnak meg, akik elképzeléseiket nem a bevált és biztonságos formák mozgásnyelvi kliséiben valósítják meg, hanem a járatlan út veszélyeit is vállalva bátor, sajátos kifejezési eszközökkel hozzák létre előadásaikat. 2013 őszén kérte fel Szögi Csaba Kun Attilát művészeti vezetőnek.

A tavalyi évben Budapesten játszottak az Átriumban, a Nemzeti Táncszínházban és a MüPában is. A Trafóban korábban a KET ebben a felállásban még nem lépett fel, ezért a mostani alkalom nagy jelentőséggel bír a társulat életében.

Honlap: http://trafo.hu/hu-HU/ket-premier

Facebook: https://www.facebook.com/events/327115077450270/?ref=5

Jegyárak:
Teljes árú 2000 Ft
Diákjegy 1600 Ft

Forrás: TRAFÓ Kortárs Művészetek Háza