A bolond lány és a Csakazértis szerelem Vácon

A film forog tovább, Sorsvonat, Állj vagy lövök, Édes évek, Madame Pompadour, Boldog névnapot, Angyali vallomás, A lány körbejár, Drakula táncol, Kis generáció és persze a Csakazértis szerelem. Néhány ismert sláger az 1982-ben életre hívott Első Emelet nevű hazai könnyűzenei formáció mára már legendássá vált szerzeményei közül. Több tagcserét követően 1983-ban alakult ki a véglegesnek mondható összetétele az együttesnek.

Csakazért is szerelem

Csakazért is szerelem

A Bogdán Csaba, Berkes Gábor, Tereh István, Kisszabó Gábor, Szentmihályi Gábor, azaz Michel és Patkó Béla vagyis Kiki alkotta hatosfogat 1987-ig működött együtt. Akkor Kisszabó Gábor és Tereh István távozott a bandából, bár az előbbi két év múlva visszatért. Utoljára 1992-ben játszott együtt a zenekar, de alkalomszerűen a 2000-es években is közönség elé lépett. Az Első Emelet 2013. december végén adta utolsó koncertjét.

Sokan gondolták, hogy a zenekar dalai továbbélnek és feltehetően közéjük tartozott Topolcsányi Laura, aki egy, az Első Emelet hajdani dalaira épített zenés színdarabot írt. A Csakazértis szerelem című zenés játékot 2014. március elsején mutatták be és a közönség kitörő örömmel fogadta az előadást. A neves művészeket felvonultató musicalt 2014. november 10-én a váci publikum is láthatja a Madách Imre Művelődési Központ által szervezett Őszi Művészeti Hetek keretében.

A musical történetéről így írnak a darabot befogadó Turay Ida Színház honlapján: 2013. december 28, este fél tizenegy. Az Első Emelet frontembere a zenekar nevében búcsúzik… Harminc év. Ennyit kell lezárni. A szíve egyszerre dobog a torkában, a mellkasában, az erekben még lüktet a ritmus…A színfalak mögött lassan lehűlnek a gondolatok és a sűrített emlékezés kifeszíti az Időkaput…
Odaát 1986-ot írnak, és a Havanna lakótelep első emeleti lakásában néhány fiatal srác hifitornyot tákol a szombat esti bulihoz. A háttérben Brinkmann professzor férfias orgánuma zengeti a Videotont, a konyhában szilvalekvár bugyog. Neonszínű csajok esnek be az ajtón, a kóla és a vörösbor kapkodva házasságot köt, a lemezjátszó huszadjára pörgeti a Kisgenerációt, a plafonról diszkógömb szórja fényét igazságosan az első, a rutinos és a megunt csókokra. Mi csavarja ki mégis ezt a hamisítatlan, trabantos magyar idillt, ezt a szépségesen megszokottnak ígérkező szombatot a tengelyéből?

Néhány váratlan tényező… Egy amerikai szende, egy zaklatott alsószomszéd, két tanult őre a rendnek, egy rózsadombi elvtárs… és egy nulla. Igen, itt egy nullának is fontos szerep jut. De hangban sem hagynak hiányérzetet: Patkó Béla Kikit – bármily meglepő – maga Patkó Béla Kiki játssza, s a lakótelepi csinos munkásasszonynak, Keresztes Ildikónak a makulátlan elvtárs szerepében Sasvári Sándor csapja újra a régi szelet. Rajtuk kívül Mikó István, Bódi Barbara, Hűvösvölgyi Ildikó, Sövegjártó Áron, Rárósi Anita, Kurkó József, Magyar Tímea, Bregyán Péter, Boros Zoltán, Csere László, Nyírő Bea, Bácsatyai Gergely, Topolcsányi Laura, Pásztor Máté, Borbély Krisztina, Merk László, Tébi Márta és Germán Lívia látható a darabban, melyben az egy négyzetméterre jutó szerelmek száma gyanúsan meghaladja az országos átlagot!

Egy másik előadásra is ellátogathatnak a színházi műfaj kedvelői. A budapesti Körúti Színház 2010-ben mutatta be A bolond lány című bűnügyi komédiát. Marcel Achard író vígjátékát több évtizeddel ezelőtt láthatta a hazai közönség Domján Edit és Márkus László parádés játékában.

abolondlany2A négy évvel ezelőtti premieren és azóta is Pikali Gerda, Kautzky Armand, Koncz Gábor, Udvarias Anna, Király Adrián, Lipták Péter, Oroszi Tamás, Placskó Emese és Pecsenyiczky Balázs előadásában látható a fergetes komédia. A történet rövien: a milliomos bankár, Beaurevers házában történt bűneset lázba hozza a párizsiakat. Ki ölte meg az uraság sofőrjét és mindenesét, Miguel Ostost? Talán egykori szeretője, Josefa Lantenay, hogy új kedvesét mentse? Esetleg a fess, idősödő bankár, mert maga is szemet vetett Josefára? Vagy annak hitvese, kinek ártatlanságát csak egy eltűnt báli kesztyű igazolhatná? És egyáltalán: kinek az érdeke az „Ostos-ügy” elhallgatása és az igazságszolgáltatás befolyásolása?

Ezek a mába is áthallásos kérdések teszik a darabot aktuálissá, a nagyszerű humorú szöveg pedig remekül eljátszhatóvá. A darab végére eldől, lesz-e akkor is nagy ívű pályája egy frissen Párizsba érkezett ifjú vizsgálóbírónak, ha kitart az igazság mellett. Ez a színdarab 2014. november 19-én látható a Madách Imre Művelődési Központban.

Mindkét előadás 19 órakor kezdődik és jegyek elővételben ugyancsak kaphatók mindkettőre elővételben a helyszínen.

Forrás: Madách Imre Művelődési Központ