Koreai Filmfesztivál – 2014. november 10-15.

Immár hetedik alkalommal kerül megrendezésre a szakma és a közönség köreiben is rendkívül nagy sikernek örvendő Koreai filmfesztivál, idén több helyszínen is, így Budapesten az Uránia Filmszínházban, az Örökmozgó Filmmúzeumban, Szegeden a Belvárosi Moziban és Pécsen a Civil Közösségek Házában.

A november 10. és 15. között megrendezésre kerülő programon a magyar néző számára különleges hangulati világot sugárzó, érzelemgazdag és szuggesztív koreai filmgyártás legjobbjai közül 23 alkotása lesz látható. A fesztivál hivatalos megnyitójára november 10-én 18 órakor kerül sor az Uránia Filmszínházban, egy különleges koreai táncbemutatóval megfűszerezve. A vetítéseket koreai és magyar rendezők kötetlen beszélgetése, közönségtalálkozó, illetve magyar filmkritikusok koreai filmiparral kapcsolatos beszélgetős estje is kiegészíti.

Természetesen mindegyik alkotás ingyenesen tekinthető meg, eredeti nyelven, magyar felirattal.

A filmhét tematikája és a bemutatásra kerülő filmek mondanivalója a koreai emberek világát meghatározó jelképek köré épül. Hétfő a Hold, a gazdagság, nőiesség, életerő; kedd a tűz, a küzdelem, a háború; szerda a víz, az élet forrása, de egyben a pusztítás; csütörtök a fa, az élet oltalmazása, az otthon, a művészi inspiráció; péntek a fém, és egyben a fémből készült fegyvereket elpusztító béke őrzőjeként is ismert mitikus állat, a Bulgasari napja.

Már a nyitó napon ízelítőt kaphatunk a sajátos koreai rendezői felfogásból, illetve képi világból Az egy másik világban, a Sunny és a Felszabadítom a csajom című filmek kapcsán. Az egy másik világban különlegessége, hogy a jelenetek rendszerint a forgatás reggelén íródtak, és a rendező nagy hangsúlyt fektetett a színészek improvizációs tehetségének bemutatására. A film hangulatát az ismert francia színésznő, Isabelle Huppert és a koreai szereplők harmonikus összjátéka határozza meg. Hong Sang-soo alkotása 2012-ben a Cannes-i Filmfesztivál hivatalos válogatásának része volt.

A Sunny a kisvárosi iskolából Szöulba érkező tinédzser, Nami életét mutatja be, ami különleges barátainak köszönhetően rendkívül emlékezetesen alakul. Felnőtt korukban a lányok ismét egymásra találnak. A 2011-ben hatalmas sikert aratott filmre eddig több mint 7 millió néző váltott jegyet.

A Koreai-félsziget a világ egyik legforróbb pontja politikai, katonai értelemben. A folyamatos feszültség és készenléti állapot a filmipar számára is állandó témát jelent. A kedden bemutatásra kerülő Berlin-akta Berlin korábbi megosztottságával a kettészakadt Koreát jelképezi. Itt követhetjük nyomon a koreai titkos ügynök és egy fegyverkereskedő kalandjait. A briliáns, élvezetes akciófilm koreai kasszasiker, európai háttérrel fűszerezve. Az Együtt, hajrá, Korea története Észak- és Dél-Korea első egyesült asztalitenisz csapatáról szól. A fiatal, tehetséges pingpongjátékosok együtt kezdik a felkészülést a nemzetközi versenyre. A kezdeti konfliktusok után megbékélnek, a csapatnak a „KOREA” nevet adják, és bejutnak a döntőbe. A film igaz történeten alapul. A hitelesség kedvéért a legendás dél-koreai pingpongjátékos, Hyun Jung-hwa is részt vett a forgatáson.

Szerdán a vetítővászonra kerülő alkotások a víz témakörét járják körbe, természetesen a koreai emberek érzelemvilágával gazdagítva. A Ködbe veszve című film közben egy hátborzongató thrillerben érezhetik magukat a nézők. A történet észak-koreai és kínai illegális bevándorlókról szól, akik teherhajón indulnak Dél-Koreába. A figyelemreméltó színész, Kim Yoon-suk játssza a kapitány szerepét, a K-pop sztár, Park Yoo-chun a főhős. Az Anyám, a Sellő című alkotás pedig a koreai filmek legjobb hagyományait ötvözi, melynek főhőse a filmben nyújtott alakításáért 2011-ben elnyerte a legjobb színésznőnek járó díjat Cannes-ban.

A csütörtöki napon rövid és egész estét betöltő filmek is bemutatásra kerülnek. A számos alkotásból a Lee Jeong-bum rendezte Bácsi külön kiemelendő. Az izgalmas akciófilmben Cha Tae-shik, a korábbi titkos ügynök csendes életet él, és csak a szomszéd kislánynak nyílik meg, aki kábítószerfüggő anyjával él. Amikor a kislány bajba kerül, Cha Tae-shik a segítségére siet.

A keddi és csütörtöki vetítés után Jung Yeon-Joo színésznővel, a Vendég című rövid film főszereplőjével közönségtalálkozón vehetnek részt az érdeklődők.

A péntek a dráma és az akció jegyében telik. Az egyik legfigyelemreméltóbb háborús akciófilm a Frontvonal, melynek történetében a koreai háború vége előtt az észak- és dél-koreai csapatok új határt akarnak felállítani, az „Aerok” frontvonalat. A film a koreai háború utolsó napját mutatja be, melyet soha nem jegyeztek fel. A vetítés után a nézők részt vehetnek egy kötetlen beszélgetésen a dél-koreai és magyar filmművészetről, ahol a Mi lányunk rendezője, Min Young-geun és Pálfi György, a Szabadesés megalkotója is jelen lesz.

További információ: koreaifilm.hu

Koreai Filmhét – program

kf5

Forrás: Koreai Kulturális Központ
,