Egyetlen estén újra mozivásznon látható John Carpenter Halloween-je

Minden idők legsikeresebb slasher-horror filmje, John Carpenter Halloween-je október 31-én visszatér a mozivászonra. Budapesten az Urániában és további 18 vidéki városban láthatják a nézők az 1978-as klasszikus digitálisan felújított változatát, eredeti nyelven, magyar felirattal.

halloween

Halloween éjjele – Michael Myers, a mániákus sorozatgyilkos ekkor szökik meg az elmegyógyintézet falai közül, hogy visszatérjen gyerekkori rémtettének helyszínére… A film, amelyet mindössze 21 nap alatt forgattak, minden idők legtöbb bevételt hozó független filmje lett. Ebben a filmben debütált az azóta kétszeres Golden Globe-díjas Jamie Lee Curtis.

A Halloween egy életre összefonta John Carpenter rendező nevét a horror műfajával, történetében mesterien bánik a feszültségkeltés filmes eszköztárával. A filmet nyitó, szubjektív szemszögből rögzített vágás nélküli jelenet azóta is hivatkozási alapnak számít a szakmában.

Az Uránia Nemzeti Filmszínházban Halloween éjszakáján, október 31-én 22:45-kor látható a film, a további vetítési helyszínek közt szerepel Komárom, Pápa, Sopron, Ajka, Hódmezővásárhely, Szentes, Pécs, Nyíregyháza, Szeged, Szombathely, Kiskunhalas, Soltvadkert, Jászberény, Tata, Szarvas, Cegléd és Eger is.

A filmet forgalmazó Pannonia Entertainment eddig főleg színpadi produkciók – mint például a londoni Shakespeare’s Globe színház előadásai vagy a Queen legendás Népstadion-koncertje – mozikban történő bemutatásával foglalkozott, ezt követte idén szeptemberben Ridley Scott Alienje, amellyel kezdetét vette a kultfilmek mozibemutatójának sorozata. Ennek következő állomása az október 30-tól látható Egy nehéz nap éjszakája, januártól pedig visszatér a mozivászonra A bolygó neve: Halál is. A kultfilm-vetítéssorozat célja, hogy a 21. századi filmipar alkotásai mellett a filmművészet előző évtizedeinek felejthetetlen produkciói is azon a helyen gazdagíthassák a mai kor mozilátogatóit, ahová megalkották őket: a mozivásznon.

Forrás: Pannonia Entertainment