„Rejtett fény ragyog a dolgok legmélyén” – Mihály Tamás: Basszus! Omega! című könyvének bemutatója

Október 21-én a RAM Colosseum Rockmúzeumában mutatták be Mihály Tamás: Basszus! Omega! Ez egy életre szól című könyvét.

Mihály Tamás

Mihály Tamás

Mihály Tamás a mára már Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas basszusgitáros, zeneszerző még a zeneművészeti szakközépiskolás évei alatt ismerte meg Presser Gábort, akivel a legendás Omega zenekar halhatatlanságáról gondoskodtak. Pici kilépése után a legtöbb dalt ő maga szerezte. Tehetsége és zenei képzettsége nagyban hozzájárult az Omega élvonalbeliségéhez. Emlékeit és élményeit most könyvben is megírta. Így kiderül, nem csak nagyszerű zenész, de legalább ilyen jó elbeszélő is.

A szerző a kezdetekről mosolyogva mesélte, hogy 62-ben édesapja Pacsirta rádióján hallgatta a Szabad Európa, BBC zenés adásait, hogy lekottázhassa a világslágereket. Akkoriban amatőrnek számító zenekarokban játszotta a nagyok műveit. Az első saját gitárját is egy fekete-fehér fotó alapján készítették el. Azt az időszakot úgy élte meg, hogy milyen borzalmas…, élete teljesen átlagosan telik,és csak várta az egyetemi felvételit.

medicall-art-dance-tarsulat-hangszer-es-test-2014-februar-20-puder-barszinhaz-es-galeria-szinhazterem-foto-kaunitz-miklos

A hétköznapok folytonosságából a véletlenek sorozata zökkentette ki. Amikor Laux József meghívta az Omegába elkezdődött az igazi izgalom és gombóc a torokban! Először, hogy az együttes többi tagjai is elfogadja. A második, hogy édesapja elé álljon és megkérje, hogy 20 ezer forintos kölcsönt vegyen fel egy erősítő megvásárlására. A buli folytatódott az Eötvös klubban…

Az együttes összekovácsolódott, a sikerek után megszületett az igény a saját zene és szöveg iránt – az Omega egyéniségének megalkotása. Újabb feladat, kihívás, amit a Presser Gáborral való közös munkával ér el a zenekar. Koncertek, turnék, lemezek, sikerek, kiválások, gondok, örömök… Ugyanolyan hullámvasút ez is mint az élet.

Mihály Tamás véleménye szerint a saját zenekarának életét is a véletlenek segítették, alakították. A felmerülő gondok dacossá, kreatívvá tették az együttest és tagjait. A „nem lehet”-ek megkerülése a folyamatos változás követése életben tartotta és fejlesztette az Omegát és tagjait. Izgalmas olvasmány, visszaemlékezés erre a közel fél évszázadra, ahol a zene előbb volt élvezet és később vált üzletté. Mert a zene egy életre szól, és az Omega volt, van, és lesz..örökké.

A könyv elolvasásával ízelítőt kaphat az olvasó abból, hogy a külsőleg harmonikus és sikeres zenészek útja milyen belső feszültségekkel, esetleges áldozatokkal is jár. Megismerhetjük azt az utat és annak buktatóit is, amelyen összeáll a sokunknak olyan sok erőt adó hangzás és szövegvilág. Olyan csapatmunka ez is, amelyben mindenkinek megvannak a maga erősségei és korlátai is. Amíg sikerre fut egy ilyen formáció a színfalak mögött feszültség, öröm és emberi sorsok dőlnek el. Az pedig, hogy a szerző a jogdíjának a felét egy, az éhező gyermekeket segítő alapítványnak ajánlotta fel példaértékű.

Tombor Mónika
Fotó: Korhut Lili

,