Egy nehéz nap éjszakája – Újra mozivásznon a Beatles kultfilmje

A popkultúra egyik alapfilmje, az Egy nehéz nap éjszakája idén ünnepli az 50. születésnapját, és ebből az alkalomból jubileumi vetítéssorozat keretében visszatér a mozivászonra. Október 30-tól Budapesten az Urániában és országszerte 14 további filmszínházban láthatják a nézők a kultfilm digitálisan felújított változatát.

egy-nehez-nap-ejszakaja1

1964-et írunk, és négy fiatal liverpooli srác éppen a világot készül megváltani – már ha ez a bolond világ hagyja, hogy kijussanak a hotelszobájukból… Richard Lester Oscar-, Grammy- és BAFTA díjra jelölt, legendás rock’n’roll vígjátéka – melyet a Brit Filmintézet a 20. század száz legjobb filmje közé választott meg – egy áldokumentumfilm valósághű stílusában készült; John, Paul, George és Ringo egy napját nyomon követi, amint egy londoni TV-showra készülve viharként rájuk ront a hírnév. A szárnyukat próbálgató gombafejek sikoltozó rajongók, paranoiás producerek, túlbuzgó újságírók és bajkeverő családtagok örvényébe kerülve úgy döntenek, hogy életükben először megszegik a szabályokat: az elkövetkező 24 órában kidobják időbeosztásukat és belekóstolnak a szabadságba.

Az Egy nehéz nap éjszakája a bemutató 50. évfordulója tiszteletére világszerte újra mozivásznon látható, digitálisan felújított, kitűnő minőségű képpel és újrakevert, 5.1. térhatású hanggal. A hangkeverést Giles Martin, az ötödik Beatle-ként is emlegetett George Martin producer fia végezte a legendás Abbey Road Stúdióban.

Magyarországon limitált vetítéssorozatban október 30-tól mutatják be a filmet. Budapesten az Uránia Nemzeti Filmszínházban játsszák, a vidéki helyszínek közt pedig Balatonfüred, Debrecen, Eger, Hévíz, Jászberény, Kecskemét, Miskolc, Poroszló, Salgótarján, Szeged, Szentgotthárd, Szolnok, Szombathely és Tapolca szerepel. Vetítési időpontok a film Facebook oldalán, a https://www.facebook.com/egyneheznapejszakaja címen láthatók, a premier héttől kezdve.

Az Urániában a jubileumi bemutató alkalmából 2014. október 30-án és 31-én 19 órakor film előtt koncertet ad az első számú hazai Beatles-emlékzenekar, az idén 10 éves fennállását ünneplő The Blackbirds együttes az „A Hard Day’s Night” album slágereivel. A lemezt anno minden idők 25 legjobb filmzenéi közé válogatta a Rolling Stone kultmagazin.

Egy-nehez-nap-ejszakaja_Pla

A filmet forgalmazó Pannonia Entertainment eddig főleg színpadi produkciók – mint például a londoni Shakespeare’s Globe színház előadásai vagy a Queen legendás Népstadion-koncertje – mozikban történő bemutatásával foglalkozott, ezt követte idén szeptemberben Ridley Scott Alienje, amellyel kezdetét vette a kultfilmek mozibemutatójának sorozata. Ennek következő állomása az Egy nehéz nap éjszakája, amelyet október 31-én a Halloween – A rémület éjszakája követ, januártól pedig visszatér a mozivászonra A bolygó neve: Halál is. A kultfilm-vetítéssorozat célja, hogy a 21. századi filmipar alkotásai mellett a filmművészet előző évtizedeinek felejthetetlen produkciói is azon a helyen gazdagíthassák a mai kor mozilátogatóit, ahová megalkották őket: a mozivásznon.

www.pannonia-entertainment.com

Forrás: Pannonia Entertainment
,