Balaton a Magyar Színházban

Október 11-én, szombaton mutatja be a Magyar Színház társulata Jeney Zoltán lovagregényét, a Balatóniában éldegélő kisfiú meséjét, a Rév Fülöpöt. Ez alkalomból a színházban számtalan gyermekprogrammal várják a kicsiket, s a nagyokat az előadás kezdése előtt, s a szünetben. Az óriási Balaton kirakó és vár építés mellett, Jeney Zoltán a regény szerzője is dedikálja könyvét a helyszínen.

Egy „igazi” Balatont varázsolnak a Magyar Színházba október 11-én a Rév Fülöp lovagregény bemutató kapcsán a társulat művészei. A valódi nádassal körülvett „Balatonból”, a gyerekek halacskákat horgászhatnak ki. Emellett belebújhatnak egy valódi lovag, vagy udvarhölgy bőrébe, s óriási puzzle kockákból elkészíthetik a Balatont. Az erős fiúk és bátor kislányok lovagvárat is építhetnek hatalmas kockákból. Akinek pedig mindez nem lenne elég, dedikáltathatja könyvét Jeney Zoltánnal, Rév Fülöp megálmodójával, vagy kiszínezheti, s hazai is viheti a színezős foglalkoztató füzeteket.

Göttinger Pál a darabról
„A Rév Fülöp egy tündöklő, kedves mese a legkisebbeknek és a 8-10 éveseknek egyaránt, amiben természetesen alapeszményekről (lovagiasságon keresztül: hűség, kitartás, rátermettség, barátság, éles elme, erős kéz stb.) van szó, de mégis játékosan kiforgatva: hősünk valójában nem hős, hősies tulajdonságait “véletlenül” ismerjük fel – ahogy ő maga is. Fülöp egy hősnek hitt lovaghoz szegődik fegyverhordozóul, akiről azonban kiderül, hogy nem az akinek mutatja magát. A jószívű, rátermett, de a legkevésbé sem hősies kisfiú az események közelében, később középpontjában találja magát, mi pedig úgy kísérjük végig a kis fegyverhordozót, mintha nem is ő lenne a főszereplő – hogy aztán nézőként vele együtt ismerjük fel, hogy nincs benne semmi, ami ne lenne meg mindannyiunkban, hogy a jó tulajdonságaink kimondva talán patetikusak és viccesek, de a tettek, azaz ez a fiúcska, akinek egyszerűen helyén van a szíve, közelivé és szerethetővé teszik őket.”

rev_fulop_szoro

Szereplők:
RÉV FÜLÖP – ÁGOSTON PÉTER
ÁDÁND – LOVAS ROZI
BAKONYI BANYA – AUKSZ ÉVA
GYENES/DIÁS – SZATMÁRI ATTILA
VÖRÖS LOVAG – TÓTH SÁNDOR
MONOSZ – JEGERCSIK CSABA
SZÓLÁD – PAVLETITS BÉLA
NEZDE – TAKÁCS GÉZA
AKARATTYA – LOSONCZI KATA
CSOBÁNC – SZŰCS SÁNDOR
FŐJÖVENDŐMONDÓ – RANCSÓ DEZSŐ
VÁZSONY – SIMON ANDRÁS
és a Pesti Magyar Színiakadémia növendékei
Felvételről közreműködik:
Budai Edit – oboa
Deák Fruzsina – koboz
Gazda Bence – hegedű
Göttinger Pál – ének, gitár, furulya, ütőhangszerek
Molnár Zoltán – ének, ütőgardon
Peresztegi Attila – tuba
Schmidt Ferenc – ének, gitár, tekerőlant, doromb
Stampay-Komesz András – ének, ütőhangszerek
Tóth Péter – trombita
Díszlet: BADACSONYI BRIGITTA
Jelmez: KOVÁCS YVETTE ALIDA
Zene: SCHMIDT FERENC
Dramaturg: PERCZEL ENIKŐ
Mozgás: ELEK ÁNYOS

Rendezőasszisztens: HŰBÉR TÜNDE, SZINAI ESZTER
Rendező: GÖTTINGER PÁL

Forrás: Magyar Színház