Múzeumok Őszi Fesztiválja – Több mint 1700 program hat héten át

Országszerte 168 múzeumban több mint 1700 program várja a látogatókat a Múzeumok Őszi Fesztiválján szeptember 29. és november 9. között.

A rendezvény szervesen kapcsolódik a kulturális tárca legfontosabb célkitűzéseihez, a kulturális alapellátás biztosításához és a kulturális közösség fejlesztéséhez is – hangsúlyozta Cseri Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) kultúráért felelős helyettes államtitkára a rendezvényt bemutató csütörtöki sajtótájékoztatón Budapesten.Mint mondta, a fesztiválon a múzeumok megmutathatják magukat, újabb, modernebb és akár tömeget is megszólító programokkal jelentkeznek, emellett felvillantják azokat a sokoldalú múzeumpedagógiai lehetőségeket is, amelyeket az iskolák is kihasználhatnak.

Felidézte, hogy a 2000-es évek elején a múzeumoknak és fenntartóiknak is fel kellett ismerniük, hogy amennyiben a múzeumok továbbra is működni szeretnének, szemléletbeli váltásra van szükség. A múzeumoknak modernizálódniuk kell és érdekes programok révén, újfajta interpretációban átadni az ismereteket a közönségnek.

A helyettes államtitkár azt hangsúlyozta, hogy a múzeumok éjszakájával és őszi fesztiváljával is megmutatták, hogy a múzeumok képesek a megújulásra, s a kulturális paletta további szereplői – többek között a színházak – is átvették az ötletet.

Bereczki Ibolya, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum megbízott főigazgatója a fesztivál programjai közül felhívta a figyelmet többek között a tanárok éjszakájára, a nagy rajzolásra és az utazó múzeumokra.

A tanárok éjszakáján, október 10-én 79 múzeum tárja ki kapuit a pedagógusok előtt azzal a céllal, hogy felhívja figyelmüket a múzeumok oktatást segítő programjaira.

Az idei év újdonsága az utazó múzeum: országszerte 45 programot kínálnak az intézmények különböző helyszíneken az utcától kezdve az iskolán át a művelődési központig. Idén is lesz múzeumi őszbúcsúztató program, amelyben a zenés-táncos délutántól a gasztronómiai programon át a batyus mulatságig színes kínálatból válogathatnak a látogatók. A 16 éven feletti diákoknak péntek délutáni, buli előtti múzeumi kikapcsolódást – rendhagyó bemutatókat, interaktív programokat – kínálnak az intézmények.

A fesztivál másik izgalmas témaköre a pincétől padlásig vezeti az érdeklődőket, akik olyan épületrészeket is megtekinthetnek, amelyeket máskor nem. A programkínálatot színesítik a kerékpáros, vagy egyéb különleges járművel való felfedező túrák, valamint a „nagy rajzolás”, amelyhez országszerte 65 féle programmal kapcsolódnak az intézmények.

A szakmai események között is kiemelkedik szeptember 29-én az Országos Múzeumpedagógiai évnyitó, amelyen átadják a múzeumpedagógiai nívódíjakat és a kiváló múzeumpedagógus díjat is a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeumban (LuMú) – mondta el Fabényi Júlia, a múzeum igazgatója, hozzáfűzve: így akarva akaratlanul a kortárs képzőművészet is a figyelem középpontjába kerül.

A kilencedik Múzeumok Őszi Fesztiválját – amelynek jelmondata: Töltődj fel múzeummal! – a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumok Oktatási és Képzési Központja szervezi. Idén kedvezményes szállásajánlatok is várják az utazókat a Magyar Turizmus Zrt. szervezésében az eseménysorozat ideje alatt.

Forrás: MTI
,