Szlovén dráma és Reisz Gábor filmje nyerte a miskolci CineFestet

A szlovén Osztályellenség, Rok Bicek alkotása kapta a 11. Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál fődíját, míg a zsűri nagydíját Reisz Gábor első nagyjátékfilmje, a mai harmincas generáció elveszettségét abszurd humorral bemutató VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan nyerte el.

A tíznapos fesztivál díjait a szombat esti záróünnepségen adták át a Művészetek Házában.

A Pressburger Imre-díjat elnyerő szlovén alkotást, amely egy középiskolai osztály és új tanáruk konfliktusát ábrázolja, a nemzetközi zsűri indoklásában úgy méltatta: az a szülő-gyermek-tanár hármas hétköznapi viszonyában jelentkező fontos kortárs problémára irányítja rá a néző figyelmét, emellett rámutat arra, hogy bár „egy világban élünk és a nyelvünk is azonos, sokszor mégis nehezen értjük meg egymást”.

A miskolci születésű, Oscar-díjas rendező-íróról elnevezett fődíj mellett az Osztályellenség a Nemzetközi Filmklubszövetség (FICC) Don Quijote-díját is elnyerte. Rok Bicek rendező vette át a két elismerést, megköszönve a szervezőknek, hogy lehetőséget adtak egy szlovén alkotásnak, egyúttal a két ország filmeseinek szorosabb együttműködését szorgalmazta.

Reisz Gábornak a kissé elveszett és szerelmi bánattal küzdő, harmincas Áront bemutató, VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan című filmje – mint elhangzott – eredetisége mellett azért kapta meg az Adolph Zukor-díjat, hogy „ezzel is biztassák a fiatal rendezőket arra: használják a mozi varázserejét, és változtassák a fiatalok életében tapasztalható nehézségeket komédiává, anélkül, hogy gúnyt űznének belőle”.

Az elsőfilmes rendező a Miskolc közelében született producerről, a Paramount Pictures alapítójáról elnevezett díj átvételekor meghatottan köszönte meg az elismerést, valamint a szerelemre utalva így szólt a közönséghez: „ne adjátok fel!”

A kanadai „csodagyerek”, az alig 25 éves Xavier Dolan ötödik nagyjátékfilmje, a Cannes-ban is díjazott Mommy nyerte el a FIPRESCI, azaz a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége tagjaiból álló zsűri díját. A zsűri szerint a figyelemhiányos hiperaktív kamaszfiú és anyja bonyolult és intenzív viszonyát bemutató film lenyűgöző erejű üzenete az, hogy mindenki készüljön fel az élete során felmerülő problémákra, és igyekezzen megbirkózni velük. „Ez az üzenet pedig azért tud ilyen erővel hatni, mert a filmet magát is tökéletesség jellemzi, beleértve a csodálatos színészi játékot is” – indokolta egyhangúlag meghozott döntését a zsűri.

A nemzetközi ökumenikus zsűri a francia Céline Sciamma Csajkor című filmjét ismerte el különdíjával. A Párizs külvárosában élő fekete kamaszok alkotta bandák világát bemutató filmet úgy méltatták: az olyan fiatal női karaktert mutat be, aki bár a szegénység és az őt körülvevő erőszak miatt hoz néhány rossz döntést, hű marad önmagához, és sosem veszíti el a képességét, hogy különbséget tegyen jó és rossz között.

A legjobb kisjátékfilm az izraeli Guy Lichtenstein alkotása, a Születésnapi ajándék lett, amelyben „egy osztrák lány és egy izraeli fiú futó viszonyán keresztül a rendező igen érzékenyen ábrázolja a két szereplő életfelfogása közötti különbséget, és a kulturális másságot, amelyen nehéz felülemelkedni”.

A miskolci kötődésű művészről elnevezett, a legjobb animációnak járó Dargay Attila-díjat a nemzetközi zsűri a Tehén a tejesbögrémben című japán filmnek ítélte, amiért az költői módon meséli el apa és lánya megható történetét. A méltatás szerint az alkotó kiváló érzékkel választotta meg a filmes technikát, a néző könnyen azonosul a filmben szereplő kislány fantáziájával és emlékeivel, ahogy visszagondol édesapjával töltött gyermekkorára. A rendező, Jen Tung-csu videoüzenetben köszönte meg az elismerést.

A legjobb dokumentumfilmnek a zsűri Halász Glória Dr. Lala című alkotását ítélte. Az egy bohócdoktor munkáját bemutató filmet a zsűri indokolásában úgy jellemezte: arra tanítja a nézőt, hogy még a legnehezebb körülmények között álljanak pozitívan az élethez. Halász Glória a díj átvételekor Balogh Lászlónak, a film főszereplőjének köszönte meg a közös munkát, és az elismerést azoknak a gyerekeknek ajánlotta, „akik betegségük miatt már nem lehetnek közöttünk”.

A záróünnepségen adták át a fesztivál életműdíját Zsigmond Vilmos Oscar-díjas operatőrnek. A Szárnyas fejvadász, a Sugarlandi hajtóvadászat és a Harmadik típusú találkozások 84 éves, világhírű alkotója köszönő beszédében azt mondta: nagy megtiszteltetés számára, hogy nem Budapesten, nem szülővárosában, Szegeden, hanem Miskolcon kapott ilyen elismerést. Az Egyesült Államokban élő operatőr egyúttal ígéretet tett arra, hogy még visszatér a városba.

A CineFesten idén osztottak ki először közönségdíjat. Az ingyenes filmfesztivál nézői Patrick Alexander alkotását, a magyar-kolumbiai koprodukcióban forgatott Parador Húngaro című dokumentumfilmet találták a legjobbnak, amely egy Kolumbiában élő magyar férfi és a magyarokhoz vonzódó amerikai rendező kapcsolatát mutatja be.

Bíró Tibor, a fesztivál igazgatója köszöntő beszédében hangsúlyozta, hogy az immár tizenegy éves fesztivál története „töretlen fejlődés”: idén már 205 filmet vetítettek a CineFest tíz napja alatt, emellett biztos, hogy látogatói rekord is született, mert folyamatosan „feszegette a termek kapacitását” a nézők tömege.

A fesztiválon, amely vasárnap zárul, Cannes, Berlin és az amerikai függetlenfilmes Sundance fesztivál legjobbjait láthatták az érdeklődők Miskolcon. A versenyprogramban a 20 nagyjátékfilm mellett 13 dokumentumfilmet, 33 kisjátékfilmet és 19 animációs filmet láthatott a közönség; a versenyprogram és a Kitekintő szekció minden filmje magyarországi premier volt. Mindezek mellett számos kísérőprogramot, így dokumentumfilmes műhelybeszélgetést, operatőri és vágói mesterkurzusokat, filmtörténeti vetítéseket és koncerteket is kínáltak az érdeklődőknek.

Forrás: MTI

 

,