Kulturális örökség napjai: újabb programok jönnek

Vasárnap estig tart a kulturális örökség napjai országos programsorozat, amelynek keretében 135 magyarországi és 7 határon túli település 329 helyszíne várja a látogatókat.
A örökségnapokon olyan épületek tárják ki kapuikat az érdeklődők előtt, amelyek máskor egyáltalán nem vagy csak részben látogathatók. Az eseménynek idén az Ybl-bicentenárium, I. világháború kitörésének 100. évfordulója és a holokauszt emlékév a központi témái.A Forster Központnak 22 helyszíne várja hétvégén az érdeklődőket, köztük az intézmény budapesti épületében az Építészeti Múzeum „látványraktára”, a tervtár, a könyvtár és a fotótár, a De la Motte-Beer-palotában pedig Hack Róbert fotókiállítása Ybl Miklós kevéssé ismert épületeiről. Budapesten számos program mellett a budai Várban a Honvéd Főparancsnokság épülete lesz megtekinthető, az Országház séták és több rendezvény keretében mutatja be az épület máskor nem látható részeit.

Kecskeméten Jánszky Béla építészre emlékeznek, Pécsen a zsinagóga felújítását lehet megnézni, megnyílik az Ybl tervezte füzérradványi Károlyi-palota, a dégi Festetics-kastély, és a fehérvárcsurgói Károlyi-kastély is. Székesfehérváron a szecessziós fürdő, a levéltár és az ortodox templom lesz látogatható, Sopronban a Storno-műterem, és a Lenck-villa. Szintén először nyit ki a siófoki Thanhoffer-villa is, Kőszeg 10 helyszíne között pedig a Kelcz-Adelffy-árvaház is látogatható lesz.

Ausztriában a máriafalvai templom, a Martin laktanya és további kisemlékeket lehet megtekinteni, valamint Szlovákiában, Romániában és Szerbiában is szerveznek programot.

Forrás: MTI