Nyitás előtt a CAFe Budapest – Európa „legtrendibb” őszi kortárs művészeti fesztiválja

Töltsd fel magad! – hangzik a fesztivál frappáns szlogenjének felszólítása, s ahogy elnézem lesz is miből töltekezni, hiszen a 2014. október 3-án induló impozáns összművészeti esemény „étlapján” nem mindennapi a választék: az eseménysorozat 17 napja alatt nem kevesebb mint 47 helyszín és a műfajok legszélesebb skáláján mozgó 250 program közül választhatnak az érdeklődök, a hang, a kép, a mozgás vagy akár az irodalom világában barangolva s legújabb terméseiből szemezgetve.

A fesztivál szervezőinek részvételével tartott mai sajtótájékoztatón Balogh Zoltán, az emberi erőforrások minisztere kiemelte, a CAFe Budapest jó példa arra, hogy ha a kormány és a főváros együttműködik, abból a legnagyobb hasznot a kultúra húzza, s ez az együttműködés ezúttal is példamutatónak bizonyult. Budapest trendi város – folytatta – s mivel a trend áramlatot jelent, fővárosunkat maga a Duna is trendivé teszi, hiszen átfolyik, áthömpölyög rajta, része a városképnek, amely patinás múltjával, épületeivel méltó hátteret ad a jelennek, a ma eseményeinek, ezen belül a kortárs művészeteknek, s mindez máris hungarikummá is teszi a CAFe Budapest fesztivált. A finanszírozást illetően Balogh Zoltán elmondta, hogy a CAFe Budapest mintegy 724 millió forintos költségvetéséből 600 milliót a kormány állja.

Tarlós István, Budapest főpolgármestere nagy várakozással tekint a fesztivál elé, amely reményei szerint emeli majd a főváros jó hírnevét, presztízsét, tekintélyét. Ő is méltatta a kormánnyal való gyümölcsöző együttműködést, amelynek hatékonyságát a tavaszi és nyári fesztivál is alátámasztotta, s aminek eredményeképpen az egykori Budapesti Őszi Fesztivál 2011-től új koncepció alapján, új formában és arculattal sikeresen újjáalakult CAFe Budapest néven (az angol nyelvű elnevezés: Contemporary Arts Festival rövidítéseként). Az immár 23. alkalommal megrendezendő fesztivál is elősegíti, hogy Budapest egyre vonzóbb legyen, mind többen megismerjék, s az eddiginél több külföldi vendég is felkeresse, ami már most a kereskedelmi szálláshelyek jobb kihasználásban is megmutatkozik.

Káel Csaba, a Művészetek Palotája vezérigazgatója, a CAFe Budapest Operatív Testületének elnöke a fesztivál programját ismertetve rámutatott, hogy olyan kezdeményezésnek lehetünk tanúi, ahol barátságból partnerség születik. A szervezők a fővárosban rejlő kivételes lehetőségekre és a múltban gyökerező patinás tradíciókra, örökségre kívántak építeni, a XX. század eleji sajátos kávéházi életet megidézve, amely a kortárs kulturális élet fóruma volt egykor, s amelyet átemelve a mába a kortárs művészetek fontosságára kívánják ráirányítani a figyelmet, hiszen a kortárs művészet híradás önmagunkról, híradás korunkról. Épen ezért fontos a párbeszéd is: amelyet folytatni kell egymással és a közönséggel is. Ha ez jól beindul, Budapest ennek a párbeszédnek a központja lehet. A párbeszéd, az együttműködés és a szinergia hármas egységében teljesedik ki, hiszen a fesztiválok összekapcsolása is cél a CAFe Budapest égisze alatt: aki idelátogat, érezze úgy, itt van a világ közepe.

A CAFe Budapestet számos partnerintézmény és civil kezdeményezés programjai színesítik, így az Art Market Budapest, amely komoly hírnévre tett szert a kortárs művészetek terén, a 11. Design Hét, amelynek jelentős az összekapcsolódása a többi művészeti ággal, az Armel Operaverseny és Fesztivál, amely az előadó-művészet támogatásában játszik vezető szerepet, a Central European Fashion Days/Gomold újra!, amely főleg a visegrádi országok tervezőinek ad lehetőséget a bemutatkozásra. A Magyar Filmhét megnyitása is kapcsolódik a fesztiváli eseményekhez, amelynek kuriózuma Kertész Mihály A tolonc című némafilmjének vetítése lesz.

Számos sztárvendég teszi még vonzóbbá a kínálatot. Hogy csak néhányat említsünk közülük: Laurie Anderson, Gilbert Varga, magyar származású karmester, az Amadinda Ütőegyüttes, Lajkó Félix, Fassang László, Ránki Dezső, aki feleségével, Klukon Edittel és fiával, Ránki Fülöppel ad különleges koncertet. Az irodalom terén Parti Nagy Lajos lesz a CAFe Budapest egyik kiemelt művésze. Az idén 70 éves világhírű zeneszerző, karmester Eötvös Péter munkásságának bemutatása is a fesztivál kiemelt programjai között szerepel. Kiváló művészek mutatkoznak be a színházi, tánc- és kórusművészeti előadásokon, jazzkoncerteken is.

A helyszínek is igen változatosak, a nagy központokon (MÜPA, Zeneakadémia, Erkel Színház, BMC, Vígszínház, MU Színház stb.) kívül négy romkocsmában Irodalmi vándorcirkusz kel majd útra, az A38 Hajón, a Budapest Jazz Clubban, a Trafóban, a Bálnában, a Várkert Bazárban, a fotózás szerelmeseinek pedig a Capa Központban és a Mai Manó Házban kínálkoznak izgalmas programok. A Ludwig Múzeum új tárlattal rukkol elő Forradalom/Anarchia/Utópia címmel, s a Kortárs Galériák Hétvégéjén 15 kiállítási terem tárja ki kapuit különleges műtárgyakkal a képzőművészet szerelmesei előtt, a Millenárison pedig Both Miklós gitárprímást hallhatja a zenei csemegékre váró közönség. A Müpa mellett 400 férőhelyes CAFe sátor szolgál majd kivételes cirkuszi, könnyű- és világzenei produkciók színhelyéül.

Lesz tehát bőven hol és mivel feltöltődni a CAFe Budapest fesztiváli programjainak, szervezőinek, művészeinek köszönhetően. Így nem marad más hátra, mint hogy kellemes szórakozást és alapos feltöltődést kívánjunk az új hangokban, új színekben, új ötletekben bővelkedő, új köntösében felfrissült kortárs művészeti fesztivál kínálatából mindazoknak, akiknek érdeklődését, kulturális kíváncsiságát máris sikerült felkeltenünk.

Varga Bótos Anna

A fesztivál részletes programjáról és a jegyvásárlási lehetőségekről a www.cafebudapestfest.hu internetes oldalon tájékozódhatnak.

CAFe_2014_logo-08