Vincent de Rooij (NL) – Lakatos Csilla (HU) Zzzzzzzz! – BOOT – AUW!TO – FLY

Kiscsoportos összérzékszervi játék

2014. szeptember 17-20.
TRAFÓ Kortárs Művészetek Háza
Az előadás 50 fős turnusokban látogatható!

Szeptember 17-20. között a korábban számtalan nemzetközi fesztiválon sikert arató, legendás holland Dogtroep vizuális színházi csapatában is dolgozó alkotópáros Vincent de Rooij és Lakatos Csilla alkalmi mozitérré alakítja a Trafó nagytermét és környékét: a parkolóban egy félbevágott repülőgép landol, a színházterem filmstúdióvá alakul, és a nézők szeme láttára az Űrodüsszeia világát varázsolják filmvászonra és egy tál csirkelevesbe. Három produkció, élő zenei effektek, mozgóképek, szürrealista filmek kulisszáit idéző látványvilág és sajátos humor, meglepő térmanipuláció. A BOOT, az AUW!TO és a FLY, három elektronikát és vizuális színházi elemeket ötvöző, abszurd humorral fűszerezett multimédiás produkció, melyek a filmkészítés világába kalauzolják a nézőket. Fogyasztásuk erősen ajánlott!

BudhistVincent3

Vincent de Rooij polihisztor performer, Lakatos Csilla táncos és Daan Mathot zenész közös előadásaikban az élő kamerahasználat, az emberi jelenlét, a vizuális és térmanipuláció eszközeivel különös utazásokra hívják közönségüket. Igazi filmes díszletek között, élőben instruált jelenetek és képvágások közepette, valós időben tapasztalhatjuk meg és leshetjük el a forgatási titkokat. Láthatjuk, hogyan válik egy matchbox filmfőszereplővé, hogyan változik mögötte a táj, és milyen road moovie kerekedhet ki egy apró autó kalandjaiból. Hétköznapi életünk kopott tárgyai válnak abszurd és humoros történetek szereplőivé, zenével, tárgyakkal, vízzel, tűzzel és elektronikával.

Az Auw!to c. multimédiás performansz a filmforgatások kulisszái mögötti titokzatos világba kalauzol. A történet egy asztalon játszódik és a forgatókönyv szerint Senki (azaz a performerünk szereplővé váló két ujja) ellop egy autót, majd egy balesetben összeütközik – saját magával, vagy talán mással.

Ebben a produkcióban egyszerre lehetünk szemtanúi a filmkészítés folyamatának és az élőben születő mozgóképek azonnali vetítésének. A nézők egy változatos kelléktárral és három videokamerával felszerelt mini filmstúdióban foglalhatnak helyet, ahol egy autóbaleset képkockái a film rendezőjének és a zeneszerzőjének instrukciói révén a jelenlétükben állnak össze egy történetté.

A FLY „fejben forgó”, rövid, pörgős, vicces és drámai Űrodüsszeia egy tál csirkelevesről, a lidércnyomások súlytalanságáról, létezésünk köldökzsinórjáról, Ádám almájáról és az oxigénhiányról. Szereplői egy operatőr és egy zenész, kellékei különböző díszletelemek. Főhőse a végzettel találja szemben magát az általa készített leves világegyetemében.

A Bootegy Antonov 2-es típusú repülőgépben játszódik, aminek hiányzik az orra és a szárnyai. Valódi színháztörténeti kincs: a Dogtroep utolsó, Vincent de Rooij által rendezett előadásában zuhant le, s szolgált egy abszurd „színházi” happening díszletelemeként. A Boot c. előadásban egy abszurd szárnyas oltárrá változik, ahol különféle látványosságok és váratlan események történnek. Ez az extrémitásokról szóló metaforikus performansz a magaslat és mélység, a remény és szorongás, az illúzió és vallásos (tév)hit kérdésköreit járja körbe és arra keresi a választ, hogy vajon kinek az Istene határozza meg a sorsunkat.

Ellentétben Vincent de Rooij és Lakatos Csilla korábbi produkcióival, ebben az előadásban nincsenek vizuális manipulációk és videós trükkök – a hangsúly a színpadi játékon, a jelenetváltozásokon és az optikai illúziókon van. És persze a nem mindennapi előadótéren…

Capt.Vincent03

Vincent de Rooij rendkívül sokoldalú személyiség, színész, tárgy-és videóművész, designer, zenész sőt kamionsofőr is, aki multimédiás performanszaiban hétköznapi használati tárgyak átalakításával teremt sajátos színpadi világot.

Pályáját technikusként kezdte Amszterdamban, és 1985-ben csatlakozott a világhírű Dogtroep társulathoz, ahol betekintést nyerhetett az akcióművészet kulisszáiba. A társulat 2008-as utolsó előadását („tobetonotbe”) pedig már ő maga rendezhette meg.

Lakatos Csillával 2005 óta dolgoznak együtt, közös munkáik a Crash, a Fly, a Track, a Boot,a Look, valamint a nemrég bemutatott Vioollusion című performasz. Rendszeresen fellépnek Európában és Ausztráliában, s minden jelentősebb fesztiválon szerepelnek.

Ahogy a fenti leírásból kiderül, Vincent de Rooij bármely műfajban alkot, átértelmezi a világot. Hétköznapi tárgyakból újrahasznosított szobrokat készít, és a köztéri képzőművészet területén is aktívan alkot. Avárosképet egy-egy kandeláberre szerelt konyhaszekrénnyel vagy műanyag testrésszel felszerelt hajókkal színesíti időről időre.

De nemcsak az urban culture/városi kultúra, és a performatív művészet jeles alakjaként ismerheti a közönség, hanem például a Peter Greenaway és felesége, Saskia Boddeke által rendezett Children of Uranium című multimédiás performanszából is, amiben Isaac Newton szerepét játszotta.

Több ízben dolgozott más hazai társulattal is, így rendezett zenés performanszot a holland BOT zenekarnak is.

Lakatos Csilla Arnhemben és Budapesten tanult táncot, és 2006 óta működik együtt Vincent de Rooij-al. Közös munkáik elsősorban multimédiás videóperformanszok. Csilla, Vincenthez hasonlóan a Dogtroepban kezdte az ismerkedést a műfajjal, s azóta alkot ezen a területen. A társulatnál nem csak előadott, de épített díszletet és rendezett is.

Elsősorban rövid, képekben kibontakozó történeteket mutatnak a közönségnek, szöveg nélkül, hol drámai, hol poétikusan abszurd humorral és innovatív technikával. A közös munkában nemcsak a koncepció megalkotásában és a produkciók megvalósulásában vesz részt, de ő az adminisztrátora és a kommunikációs munkatársa is a duónak.

A Dogtroep Hollandia legismertebb helyspecifikus és vizuális előadásokat létrehozó társulata volt több mint három évtizedig. Szöveg nélküli színházat teremtettek, sok zenével és különleges effektekkel dolgoztak: produkcióikban gyakran használtak tüzet, vizet és más természeti jelenséget is. 33 évig működött a társulat, minden munkájuk különleges térben játszódott. Valódi újításokat hoztak a holland színház területére. A társulat több magyar alkotót is foglalkoztatott, többek között rendszeresen dolgoztak a Trafóban is gyakran megforduló Schermann Mártával is. A magyar közönség éveken át várta, hogy a Dogtroep Magyarországon is bemutatkozzon, és ha erre a társulat megszűnése után már nem kerülhet sor, szeptemberben Vincent de Rooij és Lakatos Csilla performanszaival azonban kaphatunk végre némi ízelítőt ebből a különleges műfajból, és a Dogtroep örökségből is!

Alkotók: Vincent DE ROOIJ, Csilla LAKATOS, Daan MATHOT

Külön köszönet: Hendrik Jan DE STUNTMAN, Het DOMIJN, Kees BIERSMA, Tijs KOENEN,
Martin MULDER

A program a DACS – Hollandia, királyság rendezvénysorozat részeként a Holland Királyság Budapesti Nagykövetségének támogatásával valósul meg.

Buitenboord03

A Dogtroep utolsó előadása Vincent de Rooij rendezésében:


Performance:

Forrás: TRAFÓ Kortárs Művészetek Háza