Gömb alakú történeti központ – Sziget Fesztiválköztársaság 2014

Mivel évek óta egyre több külföldi látogató is érkezik a Sziget fesztiválra, nagy szerep hárul a szervezőkre olyan szempontból is, hogy a magyar kulturális és történelmi kincsből mit mutat meg az ide érkezőknek. Történelmünk több ezer éves históriájába enged betekinteni a Magyar Nemzeti Múzeum óriás gömbsátra a fesztivál teljes ideje alatt.

Sziget Fesztiválköztársaság 2014 - Fotó: Tóth Judit Nikoletta

Sziget Fesztiválköztársaság 2014 – Fotó: Tóth Judit Nikoletta

Az eredeti múzeum a fővaros központjában, Pollack Mihály tervei alapján épült az 1840-es években. Hazánk talán legszebb klasszicista épületének kiállítás alapját Széchenyi Ferenc gróf könyv-, térkép- és éremgyűjtemény felajánlása biztosította. A mára több milliós példányszámú gyűjtemény egy részét a legmodernebb technikai eszközök segítségével országjáró útra indították a gömb segítségével.

kunkovacs-laszlo-tarlata-a-forras-galeriaban

Aki tehát nem mindennapi élményre vágyik, annak mindenképpen érdemes ellátogatnia a Szigeten a Magyar Nemzeti Múzeum gömbsátrába, hiszen odabent fantasztikus időutazás veszi kezdetét. Miközben fülhallgatónkon keresztül jellegzetes magyar zenéket hallgatunk, többek között különleges technikával megvalósuló vetítéseket, műkincseket is láthatunk, körbeutazhatjuk Magyarországot, korabeli divatbemutatókon „vehetünk részt”, de akár híres történelmi személyiségeinkkel is „találkozhatunk”. A kalandozásban magyar és angol nyelvű táblák, szóróanyagok és feliratok nyújtanak segítséget.

Sziget Fesztiválköztársaság 2014 - Fotó: Tóth Judit Nikoletta

Sziget Fesztiválköztársaság 2014 – Fotó: Tóth Judit Nikoletta

Aki a Sziget Fesztivál ideje alatt nem tudja megtekinteni a kiállítást, a fővárosban is megteheti még az idén, de majd akkor, ha visszaérkezik Szegedről, Miskolcról és Győrből. Először ugyanis ezekben a vidéki városokban épül fel a Magyar Nemzeti Múzeum múltat őrző jelen jövőjének a sátra, ahol térben és időben repülhetünk át a magyar történelem kincseivel, alakítóival és szereplőivel.

Cikk, fotó: Tóth Judit Nikoletta
,