Negyven éves a titokzatos kocka – Rubik Sziget

Kerek évfordulót ünnepel Rubik Ernő és világhírű találmánya is. A most 70 éves Rubik Ernő találmánya ugyanis 40 éves lett. A Sziget Fesztivál is különleges megemlékezést, helyszínt alakított ki az évforduló megünneplésére, felépült a Rubik Sziget.

Rubik Sziget 2014 - Fotó: Tóth Judit Nikoletta

Rubik Sziget 2014 – Fotó: Tóth Judit Nikoletta

Az egyedülálló építmény a nagyszínpad és a Sziget Eye közeli szomszédságában található. A színes konténe­rekből álló Rubik Sziget több, mint egy installáció: ez egy olyan attrakció, amely szórakoztató módon mutatja meg a Sziget látogatóinak, hogy milyen sikereket adott a világnak a magyar kreativitás.

A Rubik Sziget egy mini élményközpont. Alsó szintjén egy koktélbár és egy borozó kap helyet. Előbbiben speciális, csak erre a hétre kreált Rubik koktélok, míg az utóbbiban elismert magyar borok közül válogathatnak a vendégek. Az első szinten a Design Terminál szervezésében egy ún. Mini Terminálban kreatí­van tölthetik el idejüket a szigetlakók, a Rubik kocka által inspirálva tervezhetnek és készíthetnek logikai- és társasjátékokat, ékszereket, illetve használati tárgyakat saját ötleteik alapján, újrahasznosított anyagokból. Egy különleges fotótárlat segítségével bemutatjuk a világon legnagyobb karriert befutott magyar találmányokat, köztük a hologramot, a C-vitamint, a szódavizet, és természetesen a Rubik kockát. A második szinten Rubik Ernőről, a Rubik kockáról, és a New Jersey-ben található Liberty Science Center Beyond the Rubik’s Cube című kiállításáról készült filmeket vetítünk folyamatosan. Mellette pedig ismét megrendezzük a tavaly nagy sikerrel lezajlott kockakirakó bajnokságot magyar bajnokok irányításával.

Forrás: Sziget Fesztiválköztársaság

Sziget Fesztivál - Budapest - 2014.08.11-18.