Európa Kiadó és Balaton Óbudán, akárcsak a 80-as években

A nyolcvanas évek óbudai koncertjeit idézheti augusztus 19-én kedden az Európa Kiadó és a Balaton. Csakúgy mint csaknem harminc évvel ezelőtt, ezúttal is az óbudai Zichy-kastély udvarán, vagyis a Kobuci Kertben szerepel a két zenekar, Nyeső Mari fellépése után.

A tavalyi sikeres turné és az új lemez (Annak is kell) kiadása után idén kevesebb alkalommal lépett fel az Európa Kiadó Budapesten, az augusztus 19-i koncert mintegy egy évvel követi a legutóbbi fővárosi koncertet. Ez az este a hagyományok felelevenítéséről fog szólni az óbudai Kobuci Kertben, hiszen a Kiadó ismét együtt lép fel a Balatonnal – szerepel a szervezők MTI-hez eljuttatott ajánlójában.

A mostani helyszínen, vagyis a Zichy kastélyban (illetve annak kertjében) például 1986-ban és 1987-ben játszott közösen a két zenekar, és az 1986-os koncert CD-n is megjelent annak idején.

A mostani koncertre az Európa Kiadó nemcsak látogatókat, hanem a zenekarhoz köthető relikviákat és dokumentumokat is vár. Ennek oka, hogy Menyhárt Jenőék egyetemi tananyaggá váltak. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Média Design tanszékén egy idén őszi mesterképzés keretében egyedülálló oktatási program indul, „Az Európa Kiadó zenekar 21. századi online archívumának tervezése” címmel. A kurzust Szénássy Alex média szakember, a Laboratory Group tulajdonosa vezeti.

Akik szeretnének segíteni az archívum létrehozásában, és rendelkeznek kazettás, szalagos vagy videofelvétellel, fényképekkel, korabeli plakátokkal, jegyekkel, illetve bármilyen egyéb tárggyal, amely az Európa Kiadóhoz kötődik, hozzák el a Kobuci Kertbe, viszonzásul a helyszínen is elővételes áron vehetnek jegyet. Ha már megvan a belépőjük, akkor a zenekar vendégei egy italra.

Az anyagok bedigitalizálása után ezeket postai úton kérésre visszajuttatják tulajdonosuknak. Aki már eleve digitalizált anyagokkal rendelkezik, az is segíthet, ha elküldi ezt az archiv@europakiado.hu címre.

Augusztus 19-én 17 óra 30 perckor nyitják meg a kapukat a Kobuci Kertben. A műsort pedig Nyeső Mari kezdi, a kiváló dalszerző, gitáros énekesnő után 19 óra körül kezd a Balaton, majd egy óra múlva jön az Európa Kiadó koncertje.

Az Európa Kiadó tavalyi albuma, az Annak is kell húsz évvel követte az előzőt. Az underground csapat a feloszlott URH három tagjából, Menyhárt Jenőből, Kiss Lászlóból és Salamon Andrásból alakult 1981-ben, majd két év múlva leállt, és újabb két év szünet után folytatta. Sok tagcserén ment át, játszott itt két kultikus, azóta elhunyt gitáros, Dénes József (Dönci) és Gasner János is. Erőteljes zenéjük, szókimondó szövegeik, albumaik – elsősorban a Popzene (1987) és a Szavazz rám (1989) -, valamint koncertjeik óriási hatással voltak a nyolcvanas-kilencvenes évek magyarországi zenekaraira. Dalaik ma már rockzenei klasszikusok, köztük a Küldj egy jelet, az Igazi hős, a Popzene, a Szabadíts meg vagy a Romolj meg.

Menyhárt Jenő zenekarvezető korábban az MTI-nek elmondta: az Európa Kiadó működtetését, intenzitását továbbra is úgy szeretné fenntartani, hogy időnként eltávolodik tőle, emellett más tervek is vannak a fejében, a szünetek pedig feltöltik az újabb „kiadós” időszakra.

A zenekar jelenlegi felállása: Menyhárt Jenő (ének, gitár), Kirschner Péter (gitár), Másik János (billentyűsök), Darvas Benedek (billentyűsök, hegedű, trombita), Gyenge Lajos (dob), Fülöp Bence (basszusgitár).

A Víg Mihály által alapított Balaton első koncertjét az URH együttessel közösen adta 1980 szeptemberében egy pesti pszichiátriai ambulancia udvarán. Kezdetekben saját szerzeményeiket, valamint Vető János és Kozma György verseit zenésítette meg és adta elő diavetítésekkel egybekötve a BME Bercsényi kollégiumában, valamint a Kassák Klubban.

A verseket, forgatókönyveket, színdarabokat és filmzenéket (például Tarr Béla mozijaihoz) is szerző Víg Mihály a Balaton mellett 1982-től lett tagja a Trabantnak is. 1984-től állandóan változó kísérők társaságában léptek fel szomorú rock and roll sanzonokkal. A Balaton az Európa Kiadóval közös 1986-1987-es turné után beszüntette működését, 1991-ben azonban újjáalakult az együttes, egy évre rá pedig két archív koncertfelvételt tartalmazó kazetta jelent meg, az első stúdiólemez pedig 1996-ban látott napvilágot A fény közepe a sötétség kapujában címmel.

A Balatonban jelenleg Víg Mihály (ének, gitár), Keszei Krisztián (gitár), Horváth Gábor (basszusgitár) és F. Tóth Péter Csimpi (dob) játszik.

Forrás: MTI