Szent Iván-éj a Tettyei Mésztufa-barlangban – június 24.

Különleges program várja a Tettyei Mésztufa-barlangba látogatókat június 24-én este 8 órától! A nyári napforduló az év leghosszabb napjának ünnepe. Csillagászati szempontból a nyári napforduló az a pillanat, amikor a Föld forgástengelye a legkisebb szögben hajlik el a Nap sugaraitól. Ezt a napot a keresztény kultúrkörben a Szent Iván éjjeli ünnepségekhez kötik. Szent Iván-éj a mágiák éjszakája.

Tervezett program:
Tűzugrás
Aki átugrik a tűz felett a fény diadalának ünnepén, az a túloldalon más emberként folytatja tovább életét.

Country táncház
A nyolc éve alakult Magyarhertelendi Country Banditák közreműködésével country táncokat lehet tanulni. Bent a barlangban különleges bemutató lesz, majd kint a tűz körül tánctanítás és táncház!

Fény és árnyék játéka – Moholy-Nagy László nyomdokán
Moholy-Nagy László szerepe a Bauhausban központi jelentőségű. Művészi és pedagógiai tevékenységével egyaránt szintézist kívánt teremteni az egyes művészeti ágak és mesterségek, illetve az anyag-, tér- és időalakítás között. Egyik fő műve, a Fény-tér-modulátor, mely a korai kinetikus (a mozgást alakító), illetve luminokinetikus művészet talán legfontosabb példája. Egyesíti a fotogram tanúságait, a mozgás tanulmányozásának eredményeit, a mozgó fény- és árnyékhatásokat – a szobrászathoz és filmhez képest egyenrangú műfajt teremt. A Fény-tér-modulátor mozgó fém alkatrészei különbözőképpen eresztik át vagy verik vissza a fényt, így az oldalról megvilágított mozgó szobor a szemközti falon állandóan változó, absztrakt fény-árnyék játékot hoz létre.

A Tettyei Mésztufa-barlangban e szobor modelljét lehet látni, működés közben.

A barlang bejárati falán szintén Moholy-Nagy László ihlette fény-árnyék játék lesz megtekinthető.

Helyszín:
Pécs, Tettyei Mésztufa-barlang.
Kezdési időpont: 20.00 óra.
A szabadtéri program ingyenes, a barlangban zajló program részvételi díja a belépőjegy ára.

Forrás: Duna Dráva Nemzeti Park

Duna-Dráva