„Neked a divat mondja meg, hogy ki vagy” – A Szerb Kulturális Központ interaktív kiállítása fiatal belgrádi forma- és textiltervezők munkáiból

Idén első alkalommal a Múzeumok Éjszakáján is megnyitotta kapuit a nagyközönség előtt a budapesti Szerb Kulturális Központ.

Szerb Kulturalis Kozpon 006

Tíz évvel ezelőtt a Szerb Országos Önkormányzat hozta létre a Magyarországi Szerb Kulturális és Dokumentációs Központot. Öt éve Budapesten, a Nagymező utca 49. szám alatt nyílt meg az az iroda, társasági szalon és galéria, amely idén először szerepelt a Múzeumok Éjszakájának programkínálatában, így a kiállítás megnyitója egyben belépő is volt egy nagy programsorozatba. Gyurity Milán, az intézmény igazgatója elmondta, nyitni szeretnének a nagyközönség felé is. Mint a magyarországi szerb kultúra képviselői olyan híd szerepet szeretnének betölteni a két ország kulturális életében, amely által bebizonyosodik: a több évezrede összefonódó történelmünknek köszönhetően a szerb kultúra része lett a magyarnak.

kaposfest-2013-i

A kiállítás a Belgrádi Politechnikum ifjú forma- és textiltervezőinek a munkáit szervezi egybe. Olyan interaktív kiállítási anyag jött így létre, amely egyedülálló Magyarországon. Az idén 55 éves iskolában most lett 20 éves az a formatervező szak, amelynek 2. illetve 3. éves hallgatói munkáit láthatjuk itt. Nem csak a kész termékeket mutatják be, de a tervezés és az elkészítés teljes folyamatát is. A kiállított – elsősorban bőr alapanyagú – ruhák és kiegészítők mellett ezért tervrajzokat és egy kisfilmet is láthatunk arról a munkafolyamatról, amelyben egy termék elkészül. Egy-egy ruhadarab elkészítésénél ugyanis legalább akkora hangsúlya van a kidolgozásnak mint a formatervezésnek. Egyedülálló, hogy láthatjuk azt az utat, amíg egy tervből kész, egyedi és hordható ruházat lesz.

Objects of Desire - Kiállításmegnyitó - Szerb Kulturális Központ, 2014. június 21. - Fotó: Lengyel Anita

Objects of Desire – Kiállításmegnyitó – Szerb Kulturális Központ, 2014. június 21. – Fotó: Lengyel Anita

A tárlat által a közönség ízelítőt kap a szerb divat világából, amely mindamellett hogy a trendekhez is igazodik, érezhető rajtuk a tradíció is. A kiállítást megtekintve bebizonyosodik számunkra, hogy a divattervezés is az önkifejezés egyik formája.

A kiállítás megnyitójára hazánkba érkeztek a divatanyagot megálmodó és elkészítő hallgatók mellett tanáraik és mentoraik is. A központ igazgatója azt is elmondta, hogy „Sokat kell beszélni arról, hogy itt vagyunk.” Mi is tehetünk valamit ezért, akár követjük a divatot, akár nem, de annyit mindenképpen, hogy meglátogatjuk a kiállítást, amely július közepéig várja a látogatókat.

Objects of Desire - Kiállításmegnyitó - Szerb Kulturális Központ, 2014. június 21. - Fotó: Lengyel Anita

Objects of Desire – Kiállításmegnyitó – Szerb Kulturális Központ, 2014. június 21. – Fotó: Lengyel Anita

Fotó: Lengyel Anita
Tóth Judit Nikoletta

Objects of Desire – Interaktív kiállítás fiatal belgrádi forma- és textiltervezők munkáiból
Szerb Kulturális Központ, Budapest VI., Nagymező u. 49.
2014. június 21. – július 13.