Herman Ottó Fényfestés a Gellért-hegy szikláin – Az utolsó magyar polihisztor a Múzeumok Éjszakáján

Az utolsó magyar polihisztor tiszteletére szervezett Herman Ottó Emlékév a nyár egyik legkülönlegesebb rendezvényén, a Múzeumok Éjszakáján is főszerepet kap.

image001 copy

Június 21-én éjjel az Emlékév eddigi leglátványosabb, felejthetetlennek ígérkező programjához érkezik el, amely a Herman Ottó Fényfestés a Gellért-hegy szikláin nevet viseli. A nagy tudós életéről és munkásságáról szóló, nagyszabású, művészi videóanimációt a nemzetközileg elismert Kiégő Izzók alkotócsoportja készítette, kifejezetten a Gellért-hegy sziklastruktúrájára komponálva. A rendhagyó animáció Herman Ottó életét és munkásságát tárja fel képekben – virtuális utazásra, a szikla „belsejébe” invitálja a nézőket, azokba a világokba, amelyekkel a polihisztor foglalkozott, a rovarokéba, a víz alá, valamint az égbe, a madarakhoz. A fényfestést 21.30-tól éjjel 2 óráig folyamatosan láthatja a nagyközönség, az élőben hozzákevert kísérőzenét pedig egy ideiglenes FM csatornán, 91.4 MHz-en lehet majd hallani. A vetítés látható lesz a Duna pesti partjáról, az Erzsébet híd és a Szabadság híd közötti szakaszon, a hidakról, de akar távolabbról is, a Múzeumok Éjszakája közönségének útvonalán. A sziklavetítés különleges élményét az első háromszáz jelentkező számára még feledhetetlenebbé kívánják tenni a szervezők, ezért a Gróf Széchenyi Rendezvényhajó ezen az estén, a Herman Ottó Emlékév jegyében 22.30-tól és éjféltől sétahajózásra indul. Az éjszakai út keretében a vízről, a legjobb nézőpontból tekinthető meg a Fényfestés. A hajó mindkét alkalommal a Parlament kikötőből indul. A hajóútra az info@hermanottoemlekev.hu email címen regisztrálhatnak az érdeklődők. A fentieken kívül június 21-én indul az egyik legkönnyedebb emlékévi program, a Herman Ottó Szakállnövesztő Viadal is, amelynek előregisztrációja 18.00-kor kezdődik a Természettudományi Múzeumban.  A lelkes, szőrös arcú, vagy még csupasz állú pályázók 3 kategóriában nevezhetnek. A verseny eredményhirdetése novemberre várható.

A Herman Ottó Emlékévről

A Herman Ottó Emlékév 2014 szervezője, a Nemzeti Környezetügyi Intézet (NeKI), a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetügyi háttérintézménye arra vállalkozik, hogy a természettudós, néprajzkutató, politikus, író, az utolsó magyar polihisztor Herman Ottót még ismertebbé tegye és új, kevéssé közismert oldalairól is bemutassa. Az Emlékév  2014. február 4-én, a Millenáris Teátrumban tartott ünnepi megnyitóval vette kezdetét és december 27-én, Herman Ottó halálának 100. évfordulóján, egy közös megemlékezéssel zárul majd. Az Emlékév éves programja, akárcsak Herman Ottó széleskörű érdeklődése és tevékenysége, ezernyi tájon és sokszínű területeken ível át, számos hangnemben és csatornán keresztül szól minden generációhoz.

Forrás: Herman Ottó Emlékév 2014
,