„Gyermekversek egykori felnőtteknek” – Kenéz Ferenc Pukkancs füle-királysága

A Magyar Napló és az Írott Szó Alapítvány gondozásában a 85. Ünnepi Könyvhét és 13. Gyermekkönyvnapokra jelent meg Kenéz Ferenc – nem csak – gyermekeknek szánt verseskötete, amelyhez az illusztrációkat a költő lánya, a képzőművész Kenéz Anikó készítette.

KENEZAz idén 70 éves József Attila díjas költő ezen versei ugyanarról az emberről szólnak. Egy valaha élt olyan emberről, aki politikai hatalmával visszaélve olyan személyi kultuszt épített ki hazájában, amely honfitársainak az életét megkeserítette, saját magát „a Kárpátok géniuszának” neveztette el.

A mai kor gyermekei, ha kezükbe veszik Kenéz Ferenc kötetét ebből a kultuszból csak az abszurditásokat érezhetik és mosolyoghatják meg. Az, hogy élt valaha egy király: neve Pukkancs, aki a saját szülőházát is képes volt palotává varázsolni, abból kifolyólag, hogy „itt születtem, lettem gyerek, jártam király-egyetemet” az uralkodó minden további döntését (kalandját) meghatározta. Nem volt rest, „feltalálta” a léggömböt, „polihisztorként” gyűjtötte a saját és felesége nevére címzett diplomákat és születésnapján habostorta-országot, palotájához pedig –tengert rendelt a népétől.

A kötetet alkotó 18 vers és az abból kikerekedő abszurd történetek együtt és külön-külön is olvashatóak. Olyan versek ezek, amelyek a gyermekek mellett egykori felnőttekhez is szólnak. A kisebbek talán el sem hinnék, hogy megtörtént eseményekről van szó. Pukkancs király tetteinek tükre egyszerűen „csak” rávilágít számukra a valóság, a felnőttek világának furcsaságaira és ellentmondásaira. A történelmi hátteret is ismerő, átélő olvasó pedig szembesül azzal, hová vezethet egy önmagától elbizakodott és elvakult személyiség torzulása. És azt is jó ha tudomásul vesszük, hogy  ez „kisemberi léptékben” is előfordulhat.

A könyv illusztrációit Kenéz Anikó, a Magyar Képzőművészeti Egyetemen Károlyi Zsigmond növendékeként diplomázott festőművész készítette, aki az író lánya. Azt, hogy apa és lánya felnőttként, az önállóan választott és abban sikeres művészeti ágban hogyan tud együttműködni megtudhatjuk, ha belelapozunk a kötetbe.

Tóth Judit Nikoletta
,