Kalandozás a magyar film szerteágazó ösvényein – Megjelent Gelencsér Gábor, Az eredendő máshol című hiánypótló kötete

Gelencsér Gábor az ELTE Filmtudomány Tanszékének docense. A Gondolat Kiadó gondozásában napvilágot látott, Az eredendő máshol – Magyar filmes szólamok már sorban az ötödik önálló könyve. A megjelenés alkalmából Buglya Zsófia, Hirsch Tibor és Böröczki Tamás beszélgetett a szerzővel az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

Gelencsér Gábor a magyar filmes szakírás- és oktatás egyik legjelesebb képviselője. Számos meghatározó írással büszkélkedhet a magyar- és az egyetemes filmtörténet vizsgálatának tekintetében egyaránt. Új könyve is korábbi cikkek, kritikák, tanulmányok füzéréből állt össze.

Gelencsér a 60-as évek újhullámától egészen kortárs alkotásokig járja be az elmúlt évtizedek magyar filmes termésének sokszor kísérletező ösvényeit, azokat a hagyományokat, összefüggéseket, kapcsolódási pontokat kutatva és felgöngyölítve, melyek akár teljesen friss szemszögből világíthatnak rá napjaink magyar filmes tendenciáira is. A sokszínű örökség vizsgálata új nézőpontokat szülhet, melyeket – mint azt Böröczki Tamás, a Gondolat Kiadó munkatársa is kiemelte – a laikus filmkedvelő is érdeklődéssel, a szálak kibontásának és felfejtésének folyamatában való aktív részvétellel fogadhat.

Hirsch Tibor (szintén az ELTE Filmtudomány Tanszékének docense) hasonlatával élve, Gelencsér Gábor könyve „kincses térképként” funkcionál, mely a magyar filmművészet elszórt és rejtőző gyöngyszemeinek megtalálásában nyújthat segítséget, az apró darabok egymáshoz illesztésével rátalálva valami egészen értékesre.

Pap Tamás
,