A Víg- és a Pesti Színház évadzárója

Családias hangulatban, mintegy kétszázan gyűltünk össze a Pesti Színházban, hogy Eszenyi Enikő igazgató hivatalosan is lezárja a két színház 2013/2014-es évadját.

Eszenyi Enikő - Fotó: Bot Gábor

Vígszínház évadzáró – Eszenyi Enikő – Fotó: Both Gábor

Eszenyi két momentumot emelt ki, amely ezt az évet összegzően jellemezte: eben az évadban nagyon sok színházon kívüli teendője volt, amely nem igazán a színház életével kapcsolatos, inkább a művészet és kultúra harca a nagypolitikával címet viselné, ha színdarab lenne, a műfaja pedig lehetne akár tragikomédia is.

A másik, sokkal pozitívabb hír: sosem volt még annyi nézőjük, mint ebben az évadban, a közönség abszolút kiállt a színház mostani vezetése és társulata mellett, szám szerint 352.045 fő, és ezzel egyenes arányban a legmagasabb előadásszám, szám szerint 581!, illetve a jegyár bevétel, és az ezek után járó TAO is ebben az évadban volt a legmagasabb.

kander-ebb-fosse-chicago-bemutato-a-central-szinhazban-2013-december-29-en-foto-marton-balint

Megtudhattuk, hogy 20 éve a Vígszínház tagja Börcsök Enikő, 30 éve Harkányi Endre, és 40 éve Pap Vera. A hűség színházaként is aposztrofálhatnánk e művészeti intézményt, mert a műszakis gárda többsége is tízen-huszon éve dolgozik változatlan odaadással a színházban.

Ebben az évben a Kis Csillag Díjat Telekes Péter, a Harsányi Zsolt-emlékdíjat Keleti Éva színházi fotóművész, az Ajtay Andor-Emlékdíjat Csőre Gábor, Fesztbaum Béla és Tornyi Ildikó, a Roboz Imre Művészeti-Emlékdíjat Halász Judit, a Hegedűs Gyula-emlékgyűrűt Csőre Gábor kapta, Várkonyi Zoltán-Emlékdíjban Wiesmeyer Erik részesült, a Ruttkai-emlékgyűrűt Fesztbaum Bélának szavazták meg a kollégák.

Vígszínház évadzáró - Fotó: Both Gábor

Vígszínház évadzáró – Fotó: Both Gábor

További elismerések:
Eszenyi Enikő
Színikritikusok Díja – A legjobb női főszereplő
Brecht: Jóembert keresünk
Prima Díj
Örökös Tag a Halhatatlanok Társulatában

Rajhona Ádám
Érdemes Művész

Stohl András
Színikritikusok Díja – A legjobb férfi főszereplő
Klaus Mann: Mephisto
Az év színésze

Börcsök Enikő
Budapestért Díj

Kútvölgyi Erzsébet
Örökös Tag a Halhatatlanok Társulatában

Réti Adrienn
Junior Prima Díj

Molnár Áron
Junior Prima Díj
Legjobb 30 év alatti színész – XIV. POSzT Fidelio Díj
Az álomkommandó

Telekes Péter
Érték-díj

Csontos Balázs
világítástervező
Magyar Bronz Érdemkereszt

Ferencziné Orosz Andrea
női varroda vezető
Magyar Bronz Érdemkereszt

Ebben az évadban is népszerűek voltak a Víg koncertek: fellépett a Quimby Teátrum, a Budapest Bár, szerettük Halász Judit és Rúzsa Magdi zenés előadásait is.

Egyre népszerűbbek a közösségépítő rendezvények, mint például a Magyar Dal Napja, A Magyar Dráma Napja, a Vígnap, a Vígmajális, a Vígegyetem, a Költészet Napja által ihletett színházi rendezvények.

Ebben az évben rekordszámú fesztiválszereplésen vett részt a társulat, és számos vendégjáték tarkította a repertoárt, a Popfesztivál 40 című felújított előadásra pillanatok alatt elfogytak a jegyek, ezért marad a következő évad repertoárján, amely színes és izgalmas lesz, ezzel szolgálva ki a Vígszínházat kedvelők széleskörű igényét.

„Sok dologra vagyunk büszkék ebben az évben, például mi sütöttük a legtöbb sütit, és mi csináltuk a legtöbb gyereket, de arra vagyunk a legbüszkébbek, hogy a Vígszínház még mindig nyitott színház” – emelte ki búcsúzásképpen Eszenyi Enikő.

Fotó: Both Gábor
Összeállította: Sári Edina