„Milyenre formálhatjuk az örök MOST-ot?” – Grecsó Krisztián Megyek utánad című regényének bemutatója

A Katona József Színház színpadán Grecsó Krisztián és két zenész barátja, Dés László (zeneszerző) és Dés András (ütőhangszerek) mutatta be a közönségnek az író legújabb, a Magvető Kiadó gondozásában megjelent Megyek utánad című könyvét.

DSC1

DSC2Tudatosan felépített, mégis ösztönös másfél órás élményben részesülhettek a néző-olvasók. A történet megírását létrehívó gondolatok, a regényből felolvasott részletek és az aktív, emocionális zenei közreműködés önálló színházi élményt nyújtott. Az este bármennyiszer megismételhető lenne, és akárhányszor is néznénk meg, akkor is mutatna új arcot, gondolatot vagy színt.

Az író az est folyamán köszöntötte édesanyját is. Az ajándék egy valaha sütött isler elkészítésének és elfogyasztásának története lett ebben az esetben, amelyből megtudhattuk a kezdő háziasszony nem elrontott, csak „újragondolt” egy receptet.

DSC3DSC4

Grecsó Krisztián szinte napra pontosan 20 éve kezdte írói pályafutását. Ebben a regényében újra „jegyet váltott” önmagához, hiszen a Mellettem elférsz családtörténeti és önismereti vallomása után most arra tett kísérletet, hogy bemutassa: egy ember élete és lelki fejlődése szigorúan véve a kapcsolatain keresztül is megismerhető. Szerelmes könyv ez, amely a főhős jellemének alakulását társas kapcsolatain keresztül próbálja meg bemutatni egészen kisgyermekkorától. Szembesülhetünk azzal a tanulási folyamattal, amikor az ember – legyen férfi vagy nő, mindegy is – de megtanul szeretni, őszintén érezni. A csalódások, sérelmek és örömök váltakozásából, tapasztalataiból kerekedik ki a lelkek múltja.

Az, hogy „korlátolt és ostobán kijelölt sorsunk van” (lesz), vagy újra merjük gondolni a múltunkat lelki értelemben is, hiszen úgyis jön utánunk… az a hozzáállásunkon múlik. A „Veled jobb.” vagy „a bűnös hitben élés, hogy nem szeretjük egymást” érett őszinteséget kíván magunkkal szemben. Hogy belesüppedünk-e „a velem ettől kezdve nem mozdul az élet” pátoszába vagy merünk érezni és megélni a lelkünket, az a mi döntésünk.

DSC5DSC7

Mindannyiunknak saját története van. Az, hogy abban az életszakaszban amiben pillanatnyilag járunk felismerjük-e az olyan és olyasmi közt a különbséget sok tényezőtől függ. Legyünk akár nők, akár férfiak, szeressünk férfit vagy nőt, legyünk fiatalok vagy idősebbek,  éljünk egyedül vagy párkapcsolatban, örömeink halmozódjanak éppen vagy sérelmeinkben dagonyázzunk, lángoljunk a teljesség érzésében vagy éljünk takarékosan, biztonságosnak hitt társas magányban mindegy. Egyet biztosan kérdezzünk meg önmagunktól: Te (Én)… „Te mindent megtettél[1]?”

Grecsó Krisztián őszintén, a saját, de fiktív történetén keresztül próbál nekünk segíteni. Én beleakadtam ti is beleakadhatnátok…[2]

Fotó: Lengyel Anita
Tóth Judit Nikoletta
[1] Heaven Street Seven: Tudom hogy szeretsz titokban.
[2] Részlet Grecsó Krisztián verséből.

Grecsó Krisztián: Megyek utánad – Magvető Kiadó, 2014