Kórusok éjszakája: idén is dalba borul a józsefvárosi palotanegyed

A tavaly debütáló Kórusok éjszakája (KÉJ) sikere után idén is dalba borul a józsefvárosi palotanegyed május 24-én, szombaton.

A 30 fellépő kórus – mintegy 600 énekes – célja, hogy ismét bebizonyítsa: az énekhang csodákra képes – olvasható az egyestés kórusfesztivált szervező Halastó Közhasznú Egyesület a Kortárs Közösségi Kultúráért (HEKK) beharangozójában.

A Hangot a térnek! jelmondatú találkozón szerephez jut a dzsessz, a nép- és világzene, a kortárs improvizáció és a klasszikus, sőt a régizene is. Az énekesek között profik és amatőrök, budapestiek, vidékiek, külföldiek egyaránt vannak.

Az idei Kórusok éjszakája újdonsága a programok nyitányaként, kora este megrendezett Éneklő utca. „A Kálvin téri aluljárótól indulva dalra fakadnak a házak, az ablakok, a növénydézsák, a szökőkutak, és a lámpaoszlopok egymásnak adva a hangot, egészen a Mikszáth térig söpör majd végig a hangfolyam” – olvasható a kórustalálkozó honlapján (korusokejszakaja.hu).

A Kórusok éjszakája fő helyszínei a Szabó Ervin Könyvtár zenei gyűjteményének kertje, a mellette található Építész Udvar, a Mikszáth tér, a Pázmány egyetem jogi karának kertje, a Lőrinc pap tér és a téren álló Jézus Szíve Templom. Emellett számos utca, tér, udvar, kert és  ház válik koncertteremmé erre az estére, éneklő flashmobokba botolhat az ember bárhol a környéken, de akár tömegközlekedési eszközökön is találkozhatunk meglepetéskoncertet adó kórusokkal.

A szervezők szerint a jó hangulatot még az eső sem zavarhatja meg, hiszen minden szabadtéri koncerthelyszínnek van beltéri alternatívája. A Kórusok éjszakája zárószáma egy magyar népdal feldolgozása lesz, amelyet a kórusok a közönséggel együtt adnak elő a Mikszáth téren.

Forrás: MTI