Zene, ahogy tetszik – Óriási svédasztal hatalmas választékkal

Kedvünkre csemegézhetünk a 2014/2015-ös évadban a Nemzeti Filharmonikusok zenei falatjaiból, s mi magunk, a’ la carte állíthatjuk össze évadbérletünket, amelyhez Platon mottóját választották étvágygerjesztőként:

„A zene … lelket kölcsönöz a mindenségnek, szárnyat az élménynek, szállni tanítja a képzeletet, bájt ad a szomorúnak, derűt és életet ad mindennek.” Platon

Zenei csemegék
A Kocsis Zoltán vezette Nemzeti Filharmonikusokkal gyakran adunk elő ritkán- vagy még sosem játszott műveket. Minden lehetséges oldaláról megközelítjük a zenét, kedveljük a kihívásokat, az olyan produkciókat, ahol vokális és hangszeres zene mellett animáció, mozgás, balett, bábok, esetenként narrátor szöveg is megjelenik, vagy éppen a művek párosítása hordoz magában többlet üzenetet. Az új évadban a Richard Strauss ciklus keretében bibliai történetet, a József-legendát láthatja a közönség november 12. és 13-án, Juronics Tamás Kossuth díjas koreográfus és a Szegedi Kortárs Balett közreműködésével. Együtt hallható majd Bach szvitje és zongoraversenye, Villa-Lobos különleges zenei ötvözete 2015. februárjában: brazil zene barokk formákkal, szólamszövéssel, harmóniákkal brazil zongoraművész és Kocsis Zoltán interpretációjában.

Népszerű klasszikusok
A hűséges koncertlátogatók számára a „klasszikus” remekművek mindig újabb és újabb felfedezésekkel szolgálnak, egy-egy új szólista előadása vagy egyszerűen az adott pillanat szül új, feledhetetlen pillanatokat. A klasszikus zenével most ismerkedők számára pedig a legjobb választás Bach, Haydn, Mozart, Beethoven muzsikája, akik a legkedveltebb szerzők a koncertlátogatók körében. Október 15-én Fischer Anniera, az előadóművészre és példaképre emlékezik Ránki Dezső és Kocsis Zoltán. A méltó utódok Haydn és Mozart műveket adnak elő a zene szentélyében, a Zeneakadémián az évek óta toplistás előadóművészek.

Isteni zene
Számos szerzőt ihlettek komponálásra, a bibliai történetek, és gyakran komponáltak megrendelésre liturgikus műveket. A József-legenda mellett hallható lesz az évadban Beethoven kantátája, a Krisztus az Olajfák hegyén Martonvásáron, és Haydn: Krisztus hét szava a keresztfán című oratóriuma a Zeneakadémián. Verdi és Mozart Requiemje, Haydn és Mozart miséi állandó programok együttesünk repertoárján. Debussy: A tékozló fiú című Római-díjas, korai kantátája 2015 májusában hangzik fel. Gounod csak ennyit mondott a fiatal zeneszerzőnek a díj átadásakor „Fiam, Te lángelme vagy!”.

Színgazdagság, mesevilág és fájdalom – XX. század
Bartók népdal feldolgozások, Kocsis hangszerelések, orosz népmesét feldolgozó meseszép Stravinsky szvit vagy Prokofjev legszebb zenéit összefoglaló Hamupipőke szvitje, és a sokarcú szerző „agresszíven modern” balkezes zongoraversenye is megtalálhatók az évadprogramban. A klasszikus formákat követő, de „eklektikus” Ibert Fuvolaverseny , a fuvolaművészek egyik kedvenc versenyműve; virtuóz, könnyed, dzsesszes, vidám, párizsi hangulatú zárótétellel. Mahler Feltámadás szimfóniája és Schönberg Egy varsói menekült című kantátája együtt hallható majd.

Derűs hangversenyek komoly témákról – ÚJDONSÁG
Meztelen igazságok című hangversenyeink eltérnek az eddig megszokottaktól. 8-12 éves gyermekeket és szüleiket várjuk hangversenyeinkre. Szülőként sokszor nehéz komoly vagy kényes témákról beszélgetni a gyerekekkel, szavakkal kifejezni érzéseinket, vagy egyszerűen saját magunkat adni. A gyerekek pedig tiszták és őszinték. Lényeglátóak. És a zene? A zene túlmutat a szavakon, a zene képes gondolati, lelki, emocionális kapcsolatokat létrehozni. A zene építő és teremtő.

Az én koncertjeim – ÚJDONSÁG
Új évadunkban még merészebbek vagyunk. A zenekedvelők, vagy már hűségessé vált közönségünk igényeikhez, életstílusukhoz, lehetőségeikhez állíthatják össze saját hangverseny-sorozatukat, és a pompás zenei élmények mellett nagy árkedvezményekben is részesülhetnek.

Énekes szólisták
Bakos Kornélia, Blazsó Domonkos, Brickner Szabolcs, Celeng Mária, Cser Krisztián, Fekete Attila, Fodor Beatrix, Halmai Katalin, Haja Zsolt, Hajnóczy Júlia, Kálmán László, Kriszta Kinga, Létay Kiss Gabriella, Meláth Andrea, Németh Judit, Nyári Zoltán. Orendt Gyula, Palerdi András, Rácz István, Rőser Orsolya, Schöck Atala, Sebestyén Miklós, Szakács Ildikó, Szutrély Katalin, Wiedemann Bernadett

Vendégművészek a 2014/2015. évadban
Balog József zongora – 2014. augusztus 2. szombat 19.00 – Martonvásár
Baráti Kristóf hegedű – 2014. december 1. hétfő 19.30 – Zeneakadémia
Berecz Mihály zongora – 2015. május 20. szerda 19.30 – Zeneakadémi
Dénes István karmester – 2014. július 19. szombat 19.00 – Martonvásár
Fülei Balázs zongora – 2015. március 18. szerda 19.30 – MÜPA-BBNH
Kirill Gerstein zongora – 2015. április 19. vasárnap 19.30 – MÜPA-BBNH
Hamar Zsolt karmester – 2014. augusztus 2. szombat 19.00 – Martonvásár
2015. január 28. szerda 19.30 MÜPA-BBNH
James Judd karmester – 2014. december 8. hétfő 19.30 – MÜPA-BBNH
Michael Martin Kofler fuvola – 2015. január 28. szerda 19.30 – MÜPA-BBNH
Laurent Korcia  hegedű – 2014. szeptember 25.csütörtök 19.30 – MÜPA-BBNH
Rossen Milanov karmester – 2015. április 30. csütörtök 19.30 – MÜPA-BBNH
Carlo Montanaro karmester – 2014. november 2.vasárnap 19.30 – MÜPA-BBNH
Olli Mustonen zongora – 2015. május 14. csütörtök 19.30 – MÜPA-BBNH
Ránki Dezső zongora – 2014. október 15. szerda 19.30 – Zeneakadémia
Carlo Rizzi karmester – 2015. február 18. szerda 19.30 – MÜPA-BBNH
Thomas Sanderling karmester – 2015. március 18. szerda 19.30. – MÜPA-BBNH
Jean Louis Steuerman zongora – 2015. február 5. csütörtök 19.30 – MÜPA-BBNH
Vashegyi György karmester – 2015. május 20. – szerda 19.30 – Zeneakadémia
Vásáry Tamás karmester – 2015. február 25. – szerda 19.30 – Zeneakadémia
Alexei Volodin zongora – 2015. február 18. – szerda 19.30 – MÜPA-BBNH

Más helyszíneken itthon és külföldön
Harmadik éve adunk nagy sikerű koncerteket a szomszédos országok magyarok is lakta városaiban. Az új évadban együtteseink közös produkciókkal lépnek fel az eddig csak zenekari illetve énekkari előadások után. Az év első felében-Spanyolországban és első ízben-Törökországban vendégszerepeltünk, nyáron pedig Japánba és Dél-Koreába utazik a Zenekar. Kocsis Zoltán több alkalommal nem csak karmesterként, hanem zongoraművészként is színpadra lép.

A Nemzeti Énekkar számos felkérésnek eleget téve Haydn, Mahler, Rossini, Stravinsky művekkel, különböző zenekarokkal és karmestere vezetésével adnak hangversenyeket vidéki nagyvárosokban. Művészeink kisebb kamaraegyüttesei múzeumi rendezvények és a Múzeumok Éjszakája programsorozat rendszeres meghívott vendégei.

A zene összeköt
Színvonalas koncertjeink mellett pezsgő közösségi élet részesei lehetnek azok, akik szeretnének hasonló érdeklődésű emberekkel találkozni és még közelebb kerülni a zenéhez, valamint a Nemzeti Filharmonikusokhoz.

A már évtizedek óta működő, hűséges koncertlátogatóinkat tömörítő Baráti Kör mellett 2013-ban megalakítottuk a Nemzeti Filharmonikusok Pártoló Körét, melynek tagjai számos rendkívül érdekes, exkluzív programon vehettek részt az elmúlt évadban. A kulturális társintézményekkel kialakított kapcsolatunk eredményeképpen koncertjeinkhez illeszkedően tematikus tárlatvezetéseken (Ludwig Múzeum, Szépművészeti Múzeum, Nemzeti Galéria, Iparművészeti Múzeum, Ferenczy Múzeum, Ybl Egyesület), szalonbeszélgetéseken (Secessio Kávéház), kamara koncerteken, intézmény bejáráson (Zeneakadémia) valamint próbalátogatáson vehettek részt az érdeklődők. A 2014-15 évadban is hasonlóan izgalmas, egyedi programok várhatók egyre bővülő társintézményi kapcsolataink közreműködésével.

Forrás: Nemzeti Filharmonikusok