„Ember soha el nem téved?” – Odüsszeusz szemeteslapáton a Bárka Színházban

Március 29-én mutatta be először a Bárka Színház az Odüsszeusz szemeteslapáton című, hazánkban egyedülálló tárgyszínházi előadását, amelyben háztartási eszközökkel mesélik el Odüsszeia történetét.

Odüsszeusz szemeteslapáton - Fotó: Dudás Szabolcs (Forrás: Bárka Színház)

Odüsszeusz szemeteslapáton – Fotó: Dudás Szabolcs (Forrás: Bárka Színház)

A színdarab alapját képező, Homérosznak tulajdonított közel háromezer éves eposz Ithaka királyának, Odüsszeusznak a viszontagságos kalandjait meséli el. A mostani feldolgozástól azonban senki ne az eredeti szövegkörnyezetet várja, itt szinte szó szerint „konyhanyelven” hallható a hős hazautazásának története. A szereposztás meghökkentő, hiszen háztartási eszközök szimbolizálják a szereplőket, akiknek hangot, mimikát és ezzel jellemet a színészek: Szorcsik Kriszta, Dévai Balázs és Jerger Balázs biztosítanak.

Az eredeti műben a király – a kor elvárásainak megfelelően – okos, kíváncsi, művelt, találékony, emellett erős, bátor és jó harcos. A miénk tésztaszűrővel a fején sziporkázik, hódol és hódít, ment és menthető, thébai gimnasztika órán edzette testét, de ami a legfontosabb, humorérzéke a legfőbb erénye. Nem csoda hát, hogy szeret lovagolni a szavakon.

„A nagy utazás” alatt sokszoros szerepcserével bejárhatjuk az eredeti történet legismertebb helyszíneit, együtt habfürdőzhetünk Kalüpszóval, meghallgathatjuk a szirének csodálatos énekét, betekinthetünk a Lótuszevők szigetére, de együtt vámoltathatunk a küklopszokkal is. Szembesülhetünk Pénelopé (a húsz évre magára hagyott feleség) vívódásaival, és – ugye ezen már meg sem lepődünk – de „asszem” – eljutunk a világ végére is.

A közel 70 perces, tíz éven felülieknek szánt előadásban számtalan jellegzetes magyar asszociáció, vicc és dal hangzik el. A néző – ha eddig nem tette – akkor itt biztosan belátja, hogy anyanyelvünk tele van humoros hangzással, szójátékkal, kétértelmű jelentésekkel, amelyek bizony olykor úgy megnevettetnek az este alatt, hogy – készüljünk fel rá – a könnyünk is kicsordulhat.

Fotó: Tóth Judit Nikoletta

Fotó: Tóth Judit Nikoletta

Tóth Judit Nikoletta

Philippe Gently: Odüsszeusz szemeteslapáton
Forditotta: Molnár Zsófia
Rendező: Philippe Genty, Mary Underwood
Szereplők:
Szorcsik Kriszta
Dévai Balázs
Jerger Balázs
Dramaturg: Khaled-Abdo Szaida
Asszisztens: Pogács Zsuzsa
Produkciós asszisztens: Simon T. Rann

További előadások: május 4. (vasárnap) 18:00, május 9. (péntek) 18:00, május 10. (szombat) 18:00, május 24. (szombat) 18:00

 

 

,