Tommy Emmanuel

Időpont: 2014. április 17. 19:30 – 21:20
Helyszín: Művészetek Palotája, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Tommy Emmanuel

Tommy Emmanuel

Még hogy nincsenek csodák! Vagy valakinek sikerült megfejtetnie a Tommy Emmanuel-koncertek titkát? Ha igen, az a valaki vele magával is ossza meg azt a titkot, hiszen ő csak annyit tud, hogy mindig is a zene – és annak megosztása – bűvöletében élt. 1955-ben Ausztráliában született, és négyéves volt, amikor édesapjától megkapta első gitárját. Miután édesanyja megtanította a fő fogásokra, Tommy a családi Emmanuel Quartet teljes jogú tagja lett, majd felkerekedtek, és egy lakókocsival turnéra indultak az országban. Akkoriban a kis Tommy csak ritkán járt iskolába, és azt is ritkán érezte, hogy jóllakott, ám aztán az édesapa váratlan halála után a család letelepedni kényszerült Sydney-ben. Tommy ott a hetvenes évektől számos együttessel dolgozott, az ismertebbek közül az Air Supply és a Man at Work említhető, no és a Dragon, amelynek Dreams of Ordinary Man című platinaalbumába ő is beletette a magáét. Az igazi, „csodás” Tommyhoz azonban csak ezután, szólóban lehetett szerencsénk.

Emmanuel mindig is távol tartotta magát a kották és a zeneiskolák számára egyhangú világától; stílusára a nashville-i Chet Atkins volt a legnagyobb hatással. Ahogy ő a basszust a hüvelykujjával és közben a dallamot az első két vagy három ujjával pengette… A nyolcvanas években fel is kereste mesterét, aki ezután élete végéig Tommy „ütőerén tartotta szárnyait”. Technikailag és stiláris gazdagságát tekintve is jól hallhatóan. 1997-ben közös – Grammy-díjra jelölt – albumuk is napvilágot látott The Day Finger Pickers Took Over the World címmel, négy évvel Atkins halála előtt. Szerencsére Tommy, bár 2007-ben volt egy kis gond a szívével, jól van.

Azóta, hogy utoljára járt a Müpában, három albuma is megjelent (Little by Little, All I Want for Christmas, The Colonel & The Governor), szóval nyugodtak lehetünk: a régi csodák mellé újakat is kapunk.

Forrás: Művészetek Palotája