Ybl Miklós-kiállítás a Metró Art Galériában – Budapest Főváros Önkormányzata és a Budapesti Tavaszi Fesztivál tisztelgése a 200 éve született Ybl Miklós munkássága előtt

A kiállítás megnyitójára 2014. március 18-án került sor a Budapesti Közlekedési Múzeumban. A Metró Galériában közel félszáz, Ybl Miklós által tervezett épület vagy az általuk meghatározott jellegzetes városrészlet tablója lesz látható a korabeli fotográfus, Klösz György munkái által. A főváros középületei, magánpalotái és lakóházai mellett helyet kaptak a kiállítás anyagában az építész vidéki munkái is.

Ki volt Ybl Miklós? Tudjuk-e róla, hogy fővárosunk történelmi kerületeinek egyedülálló városképét az Ő általa tervezett épületek határozzák meg? A legismertebbek: az Operaház és a Bazilika mellett számos lakóház, közintézmény és palota is az ő nevéhez fűződik. Tervezett Pestre, Budára, a Margitszigetre, de még vidékre is. A tablók segítségével betekinthetünk a XIX. század egyik legkiemelkedőbb építészének munkásságába, annak sokoldalúságába és szembesülünk azzal hogy Budapest belvárosi utcáin járva érdemes lenne a tekintetett felemelni egy-egy homlokzatra. Az Ybl Miklós által tervezett épületek nem csak a korabeli fotókon, de vázlat- és tervrajzokon is láthatóak, így a kiállítás anyaga szinte képzőművészeti értéket is képvisel. A tablókról olyan érdekességeket is megtudhatunk, hogy az Operával szinte egy időben épült el a Vámház épülete a Fővám téren, amely, ma a Corvinus egyetemnek ad otthont. Tudjuk-e, hogy Petőfi Sándor Március 15-e téren felállított szobrának talapzatát is a híres építésszel terveztették meg? Ybl épületeinek stílusát leginkább az építész Észak-Olaszország iránt érzett rajongása határozta meg. Elgondolkoztató, hogy az épületek nem csak látványban, de kivitelezésben is magas színvonalon készültek el lassan másfél évszázaddal ezelőtt.

Ha utazás közben megnéztük a tablókat és van fél óránk, a tavaszi napsütésben szálljunk ki  a metróból például a Kálvin téren. Csodálkozzunk rá a Palotanegyed még ma is gyönyörű épületeire – közülük az Ybl által tervezett – Pállfy, Károlyi vagy a Festetics Palotára. A Magyar Rádió székházának együttesében megtaláljuk a valamikori Nemzeti Lovarda épületét. Sétáljunk be a Múzeum utcán a Régi Képviselőházig – ma Olasz Kulturális Intézet – majd a Vámház körúton menjünk ki a Duna-partra, és ha a „Közgáznál” kedvet kapnánk átsétálni Budára, ne felejtsük el megnézni a megújuló Várkert bazárt sem. Ennek felújítása hamarosan befejeződik,  ünnepélyes átadását Ybl Miklós születésnapjának fordulójára április elejére időzítették.

A kiállítás megtekinthető: 2014. március 18. és április 21. között a 2-es és 3-as metró szerelvényein.

Tóth Judit Nikoletta írása