Családi délután a Néprajzi Múzeumban

Játékos vetélkedők, tárlatvezetések és kézműves foglalkozások is színesítik a Néprajzi Múzeum programjait szombaton, a Több mint szomszéd – mozaikok a horvát népi kultúrából című kiállítás zárórendezvényén.

A tárlatot délután Lackner Mónika és Kerezsi Ágnes kurátorok, illetve Szentirmai Farkas Zsófia látványtervező, a Néprajzi Múzeum raktáraiban őrzött horvát ékszerritkaságokat Lackner Mónika etnográfus mutatja be az érdeklődőknek – közölte a múzeum az MTI-vel.

A Horvát Óvoda, Általános iskola, Gimnázium és Kollégium Tamburica Táncegyüttese, zenekara és kórusa hagyományőrző táncokat és dalokat ad elő, Szabó Zoltán horvát dallamokat játszik dudán. Koltay Erika néprajzkutató a tavaszi ünnepkör szokásairól, Szabó Zoltán népzenész-néprajzkutató a dudakészítésről beszél a hallgatóságnak.

A kézműves műhelyekben húsvéti írott tojásokat készíthetnek az érdeklődők sokác módra, ékszereket dalmát módra és filcmozaikot kotari módra. A gyerekek múzeumi foglalkozáson vehetnek részt Bodnár Kata irányításával. A programokat a dudakészítésről és a busójárásról készült filmek vetítése színesíti.

Forrás: MTI
, ,