Harmincezer kilométer Vámbéry Ármin nyomában

Páczai Tamás fotográfus 2012-13-ban újrajárta a legendás keletkutató, Vámbéry Ármin útját síkfilmes fényképezőgéppel és kerékpárral. A több hónapos utazás során készült fényképekből nyílik kiállítás az esztergomi Duna Múzeum Európai Közép Galériájában március 14-én délután.

04: Luli (roma népcsoport) kislány portréja az üzbegisztáni Szamarkand külterületén. Vámbéry utazása Szamarkandban „ért véget”, a buharai emír arról tájékoztatta, hogy a keleten dúló harcok miatt nem jutna át élve Kínába, így Kelet-kutatónk visszafordult Európa felé, hogy pár hónappal később - 1864 március - beszámoljon utazásának eredményeiről a Magyar Tudományos Akadémián.

 Luli (roma népcsoport) kislány portréja az üzbegisztáni Szamarkand külterületén. Vámbéry utazása Szamarkandban „ért véget”, a buharai emír arról tájékoztatta, hogy a keleten dúló harcok miatt nem jutna át élve Kínába, így Kelet-kutatónk visszafordult Európa felé, hogy pár hónappal később – 1864 március – beszámoljon utazásának eredményeiről a Magyar Tudományos Akadémián.

2013-ban – halálának 100. évfordulója alkalmából – Magyarország emlékévvel tisztelgett Vámbéry Ármin Kelet-kutató, turkológus, a Magyar Földrajzi Társaság alapítója, nemzetközileg elismert tudós munkássága előtt. Ankarában és Budapesten tudományos konferenciát rendeztek, egy magyar fotográfus pedig biciklin, síkfilmes fényképezőgéppel újrajárta Kelet-kutatónk legendás útját.

A nyolc hónapos utazás érintette Törökországot, Iránt, Türkmenisztánt, Üzbegisztánt, Kirgizisztánt, Kazahsztánt és Oroszországot. Páczai Tamás útja szintén kalandos volt – kétszer fordították vissza a türkmén határról, Iránt három napos kiutasító pecséttel hagyhatta el, a karácsonyt a síiták legszentebb zarándokhelyén töltötte, Üzbegisztánból is „menekülnie” kellett –, de szerencsésen hazaérkezett.

Kiállítása március 14-én nyílik az esztergomi Duna Múzeum Európai Közép Galériájában. A fényképeken bepillantást nyerhetünk iráni családok hétköznapjaiba, türkmén közmunkások életébe, bejárhatjuk a Selyemút híres városait vagy a török főváros, Ankara könnygáz-gránátoktól füstölgő belvárosát.

Páczai Tamás a kiállítás megnyitóján vetítéses beszámolót tart a nyolc hónapos utazás élményeiből, az előkészületekről és az út közben felmerült nehézségekről.

A kiállítás április 21-ig tekinthető meg a Duna Múzeum Európai Közép Galériájában, kedd kivételével 10-16 óráig.

További információ: www.vamberynyomaban.hu
Hírek: facebook.com/vamberynyomaban
Páczai Tamás weboldala: www.paczai.com

Forrás: Duna Múzeum
,