Volt egyszer egy Vidámpark – fényképek az utókornak

2013. szeptember utolsó napján lezárult egy fejezet mindannyiunk életében. A 175 éves Budapesti Vidámpark bezárta kapuját és soha többé nem gyúlnak ki régi fényei, mint ahogy az attrakciók bemutatásának is vége lett. A korábbi Angol Park 1950-ben lett átkeresztelve Vidámpark névre, szimbolikus harcot folytatva így a szocializmus ellenségeként beállított és üldözésre ítélt imperializmus ellen.

100_5592

A városligeti létesítmény 1950-ben nemcsak új nevet kapott, hanem a hajdani vurstli területét hozzácsatolva 6,5 hektárnyira bővült. Az 1970-es évekre a változékonyság a jellemző, hiszen a park ez idő tájt újította meg kínálatát a külföldről származó elektromos játékokkal (pl. dodzsem), amely ugyan vonzotta az érdeklődőket, de a régebbiek iránt folyamatosan csökkent a kereslet. Az ezt követő évtizedekben hullámzott az intézmény iránti érdeklődés és a fejlesztésre fordítható összegek rendelkezésre állása is kiszámíthatatlanná vált, noha a működés kereteit többször is változtatták. Először önállósították a fenntartását, azaz kizárólag a bevételeknek kellett fedezni az üzemeléshez szükséges összeget és a fejlesztések költségeit, majd részvénytársasággá alakult és a bezárásáig (2013. szeptember 30.) ebben a formában működött. A Vidámpark utolsó napjait megörökítették a létesítmény munkatársai, hogy legalább fényképeken fennmaradjon az utókornak 175 év története. A fotókból a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének Fotóművészeti Tagozata szervezésében nyílt kiállítás a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum épületében 2014. március 6-án. A dolgozók heteken keresztül kamerájukkal kísérték a népszerű szórakoztatóhely utolsó hónapjainak eseményeit. Ennek keresztmetszete a Volt egyszer egy Vidámpark című kiállítás, amely bemutatja a régi rekvizitumok mellett a mai kor modern játékait is, fűszerezve a látogatók felhőtlen kikapcsolódásának képeivel.

iii-erdelyi-napok-vaci-madach-imre-muvelodesi-kozpont-2014-oktober-16-18-foto-forrasa-vaci-madach-imre-muvelodesi-kozpont

A Nemzeti Kulturális Alap támogatásával létrejött, 2014. április 6-ig látható tárlatot Kiss Imre múzeumigazgató és Tóth József „Füles”, a Magyar Fotóművészek Szövetsége keretein belül működő művészeti bizottság vezetője nyitotta meg. Szintén e napon és ugyanezen a helyen nyílt meg az ország legszebb boroshordóiról készült fényképkiállítás.

Fotó: Vincze Rita
Lakatos Csaba írása

Volt egyszer egy Vidámpark – időszaki kiállítás
Magyar történelmi boroshordók – időszaki kiállítás
Időpont: 2014. március 6. – 2014. április 6.
Helyszín: Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, Budapest III., Korona tér 1.