Az Isteni műszak nyerte a Fantasporto filmfesztivál egyik szekciójának fődíját

Bodzsár Márk fiatal filmrendező első játékfilmje, az Isteni műszak nyerte a 34. Fantasporto nemzetközi filmfesztivál Manoel de Oliveira-díját, a Rendezők Hete elnevezésű válogatás fődíját szombaton a portugáliai Portóban.

Az elismerésért tizenhárom film versenyzett, közülük Ian Hayden Smith brit filmkritikus vezetésével nemzetközi zsűri választotta ki a legjobbat. A válogatás legjobb filmjének járó díjat a portugál filmművészet világhírű alakja, az 1908-ban született Manoel de Oliveira rendező tiszteletére alapították.

Az Isteni műszak Bodzsár Márk első, a Magyar Nemzeti Filmalap 206,5 millió forintos támogatásával készült játékfilmje „abszurd humorral meséli el egy fiatal mentőápoló alászállását az éjszakába, ahol beavatást nyer a halottasbizniszbe és az ahhoz kötődő kegyetlen elvbe: a halál nem válogat, az ember igen” – olvasható a Filmalap vasárnapi közleményében.

Az Isteni műszak korábban elnyerte már a berlini Nipkow-ösztöndíjat, és 2012-ben Tallinnban díjazta a nemzetközi filmszakma is. 2013 őszén elnyerte a luxemburgi CinÉast filmfesztivál nemzetközi zsűrijének különdíját.

A film az Unio Film gyártásában készült, producere Bodzsár István, operatőre Reich Dániel. A filmet, amelynek főszerepeiben Ötvös András, Rába Roland, Keresztes Tamás, Zsótér Sándor és Stork Natasa láthatóak, ősszel mutatták be az országos mozihálózatok.

Bodzsár Márk több sikeres rövidfilmet rendezett: Levegőt venni című munkájával fődíjat nyert a 9. Kamera Hungárián a dramatikus művek kategóriában, majd 2007-ben a legjobb vizsgafilmnek járó Simó Sándor-díjat kapta meg Bloody Mary című filmjéért.

Az 1981 óta megrendezett portói filmfesztivál középpontjában a tudományos-fantasztikus-, a fantasy- és a horrorfilmek, illetve az e műfajokkal rokon alkotások, továbbá a szerzői és a kísérleti filmek állnak. A fesztivál nagydíját idén Tanaka Hirojuki japán rendező Miss Zombie című horrorja nyerte el.

Forrás: MTI