Hrabal 100 – Bohumil Hrabal kollázsaiból nyílik kiállítás Budapesten

Bohumil Hrabal kollázsai mellett Vladimír Boudník, Zdenek Bouse és Oldrich Hamera cseh képzőművészek grafikáit vonultatja fel egy kiállítás, amely a népszerű cseh író születésének 100. évfordulója alkalmából nyílik kedden az Óbudai Társaskör Galériában.

A Képmutogató című tárlat a Cseh Centrum együttműködésével valósul meg. A kiállítást Esterházy Péter író nyitja meg.

Lukács Attila, a kiállítás kurátora az MTI-nek elmondta, hogy a tárlat hat eredeti Hrabal-kollázsa egy csehországi magángyűjteményből való, és először mutatják be Magyarországon. Emellett kiállítják az író képzőművész barátjának, Vladimír Boudníknak a grafikáit, Zdenek Bouse Hrabalt ábrázoló fametszeteit és Oldřich Hamera őslénylenyomat-motívumokból álló alkotásait.

Mint elmondta, a kiállításon látható eredeti Hrabal-kollázsok 1952-ben, abban az időszakban készültek, amikor az író a kladnói vasműben dolgozott. Egy részük a háborúellenességről szól, de láthatóak lesznek az akkori szerelem ihlette képek mellett az egyik legjobb barátjának a születését felelevenítő munkák is.

Lukács Attila felhívta a figyelmet arra, hogy Hrabal Gyöngéd barbárok című könyvéből ismerhetik a magyar olvasók Vladimír Boudník képzőművészt, aki az 1950-es és 1960-as évek cseh művészetének egyik meghatározó underground alakja volt. A képzőművész Zdenek Bouséval együtt rendszeres vendége volt Hrabalnak a prágai Liben-negyed egyik utcájában, ahol az akkoriban peremre szorult, kirekesztett képzőművészek, írók és költők gyakran találkoztak egymással.

Oldřich Hamera képzőművészt szintén a Gyöngéd barbárok című írásában Boudník tanítványaként említi meg a szerző. A művész tárlaton látható grafikáin őslénylenyomatok és ásványok motívumai jelennek meg. A negyedik művész, a szintén egykor Hrabal baráti körébe tartozó Zdenek Bouse kiállításon szereplő két fametszetének egyikén például Hrabalt megnyújtott fejformával és nagy füllel ábrázolja.

A megnyitót követően Hrabal és a képzőművészet címmel Oldřich Hamera képzőművész, valamint Hushegyi Gábor és Pataki Gábor művészettörténészek beszélgetnek.

Több más budapesti program is megemlékezik az 1914-ben Brnóban született íróról. Március 27-én az Óbudai Társaskör a színházi világnap alkalmából felolvasóestet tart a Szigorúan ellenőrzött vonatok című kisregényéből. Az Országos Idegennyelvű Könyvtárban március 26-tól Hrabal-galaxis pillanatképei címmel idézik fel a közép-európai író alakját, az A38 hajón pedig zenés, filmes, irodalmi születésnapi parti lesz április 12-én.

Forrás: MTI