Dalok és áriák kontratenortól baritonig, a BMC-től a Müpáig

A Budapesti Tavaszi Fesztivál több estét is szentel a klasszikus vokális műfaj legkiválóbb képviselőinek, különböző helyszíneken. A közönség ismert operarészleteken és angolszász énekeken keresztül betekintést nyerhet az áriák és dalok világába.

Simon Keenlyside - Fotó: Uwe Arens

Simon Keenlyside – Fotó: Uwe Arens

Az egyik leghíresebb brit bariton, Simon Keenlyside áriaestje igazi romantikus estének ígérkezik a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben március 23-án. Keenlyside 1959-ben zenészcsaládban született, s nyolcévesen került a cambridge-i St John’s College híres gyermekkarába. Operaénekesként 1987-ben debütált, teljesítményét azonnal megdöbbentően érettnek ítélték a szaklapok. Az 1986-ban elnyert Richard Tauber-ösztöndíj segítségével Salzburgban képezte magát tovább, ahol Rudolf Knoll volt a mestere. 1988-ban lépett fel először a Hamburgi Operában, 1994-ig a Skót Opera tagja volt, de már 1989-ben debütált a Covent Gardenben, majd Britannia-szerte és San Franciscóban is. A New York-i Metropolitan Opera közönsége 1996-ban ismerhette meg. Az elmúlt évtizedekben a világ szinte valamennyi jelentős operaházában fellépett. Repertoárja Purcelltől Thomas Adesig és más kortárs szerzőkig terjed. Teljesítményét számos díjjal ismerték el. Az áriaesten a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara működik közre, vezényel Julian Kovatchev.

„Sosem éreztem kényelmesnek sem a tenort, sem a baritont, és azt gondolom, csak előnyömre vált, hogy nem is próbálkoztam.”- vallja Andreas Scholl, aki elsősorban a barokk énekes zene és Schubert világhírű tolmácsolójaként ismert. A negyvenes éveiben járó, elismert énekes 2001-ben Wayfaring Stranger címmel egy különleges albummal jelentkezett. Craig Leon hangszerelésében, Edin Karamazov bosnyák lantművész és az Orpheus Kamarazenekar kíséretében a legismertebb angolszász népdalokat énekelte lemezre.

andreas scholl_14_04_05 (2)

A BMC-ben megrendezendő koncert programján szereplő népdalok klasszikus zenei feldolgozásai egészen különleges zenei élményt ígérnek, biztosíték erre Scholl varázsos hangján kívül Edin Karamazov lantjátéka is. A bosnyák lantművészt egyébiránt onnan is ismerhetjük, hogy Sting 2008-as Songs from the Labyrinth című Dowland-lemezén működött tevékenyen közre. A különleges hangulatú esten a Weiner-Szász Kamaraszimfonikusok működnek közre, amely újabb kiemelkedő eseményének ígérkezik a 2014-es Budapesti Tavaszi Fesztiválon.

Simon Keenlyside áriaestje
Művészetek Palotája, Március 23. 19.30
Műsor:
Leoncavallo: Bajazzók – Si puo? Signore! Signori!… Un nido di memorie
Leoncavallo: Bajazzók – közjáték
Wagner: Tannhäuser – O du, mein holder Abendstern
Cilea: Az arles-i lány – Come due tizzi accesi
Verdi: A végzet hatalma – nyitány
Verdi: Don Carlos – Felice ancor io son?…Per me giunto eil disupremo;Io morro, ma lieto in core
Csajkovszkij: A pikk dáma – Ja vasz ljublju
Rossini: Tell Vilmos – nyitány
Verdi: Rigoletto – Povero Rigoletto; Cortigiani
Thomas: Mignon – nyitány
Thomas: Hamlet – Ô vin, dissipe la tristesse

További információ: http://btf.hu/btf2014/index.php?cat=1&page=1&p_id=56847&l=hu

Andreas Scholl és Edin Karamazov koncertje
Budapest Music Center, Április 5. 19.30
Wayfaring Stranger – Angolszász népdalok
Közreműködik: Weiner-Szász Kamaraszimfonikusok

További információ: http://btf.hu/btf2014/index.php?cat=1&page=1&p_id=59360&l=hu

Forrás: Budapesti Tavaszi Fesztivál

34. Budapesti Tavaszi Fesztivál - 2014.03.21-04.06.

,