Purcarete-bemutató a Nemzeti Színházban

Shakespeare Ahogy tetszik című művét mutatja be a Nemzeti Színház pénteken.

A darabot a neves román rendező, Silviu Purcarete állítja színpadra. A világszerte ismert rendezőt már régen foglalkoztatja az Ahogy tetszik színpadra állításának gondolata. Mint fogalmazott: azok a szövegek izgatják, amelyek gazdagságukkal, rejtélyességükkel arra késztetik, hogy megkeresse és megfejtse a bennük rejlő titkokat. „Ilyen titokzatos és meghökkentő darab az Ahogy tetszik. Az ember azt sem tudja, hogyan fogjon hozzá, olyan sokféle értelmezési kiindulópontot kínál” – idézik Silviu Purcarete szavait a Nemzeti Színház honlapján. Az Erzsébet-kori színházi szokásoknak megfelelően a Nemzeti Színházban is férfi színészek alakítják a női szerepeket. A rendező elmondta: nem szokatlan a színháztörténetben, hogy csak férfiak, vagy csak nők játszanak minden szerepet. „Úgy gondolom, hogy ha kicsit eltávolodunk attól a tárgytól, amit vizsgálunk, jobban meg is tudjuk érteni, nagyobb esélyünk van a pontosabb értelmezésre. Ez a színházban is jó módszer lehet” – jegyezte meg, hozzátéve: ha például férfi színész játszik női szerepet, pontosabban láttathatja, hogy mi mozgatja az adott szereplőt.

Silviu Purcarete szerint Shakespeare zseniálisan játszik a nemekkel, az álöltözettel, a szerelmi vággyal és a csalódással. Az Erzsébet-kori játékmódot idéző koncepciót a rendező egy csavarral megtoldotta: Jaques szerepére Udvaros Dorottyát kérte fel. A színház honlapján a színésznő szerepéről úgy nyilatkozik: nem az a fontos, hogy Jaques nő vagy férfi. Ő a szellem embere, filozófus, aki erős kritikai érzékkel minden disszonanciára élesen reagál. „Érdekes figura azért is, mert a darab végén hazatérhetne ugyan a gazdájával a száműzetésből, ám ő inkább a gonosz – a darab végére megjavuló – trónbitorlóval marad. Nem nyugodt életre vágyik, hanem az új helyzet különlegessége izgatja” – mondta Udvaros Dorottya. A darab az ardennes-i erdőben játszódik. Silviu Purcarete szerint az erdő az a hely, ahol újrafogalmazzák a törvényeket, ahol még a gonoszok is megjavulnak. A rendező számára az ardennes-i erdő elsősorban az illúzió, a játék, a színház világa.

Silviu Purcarete már több alkalommal is dolgozott Magyarországon: 2005-ben Shakespeare Troilus és Cressida című művét állította színpadra a budapesti Katona József Színházban, a közelmúltban Debrecenben operát, valamint a Nemzetiben is látható Scapin, a szemfényvesztő című Moliere-darabot rendezte. A művész arról is beszélt, hogy Magyarországon, Romániában és azokban az országokban, ahol a színházakban még vannak társulatok, sokkal kellemesebb, családiasabb légkörben lehet dolgozni. „Én olyan helyen szeretek dolgozni, ahol szívesen fogadnak, és ahol a közös alkotómunkára koncentrálnak. Itt, a Nemzetiben erre van lehetőség” – vélekedett. A Jaques figuráját életre keltő Udvaros Dorottya mellett az előadásban Rosalinda szerepében Trill Zsoltot, Orlandóként Szatory Dávidot láthatja a közönség. A produkcióban többek között Fehér Tibor, Reviczky Gábor, Bodrogi Gyula, Eperjes Károly, Szarvas József, Rácz József, Farkas Dénes, Újvári Zoltán, Kristán Attila, Schnell Ádám és Tóth László is játszik. Az előadás díszletét Helmut Stürmer, a jelmezt Dragos Buhagiar tervezte, a zeneszerző pedig Vasile Sirli.

Forrás: MTI