Korábban kezdődött meg a virágünnep az Alcsúti Arborétumban

A szokottnál korábban kezdődött meg a tavaszi virágünnep az Alcsúti Arborétumban, ahol a hóvirág, a krókusz és a téltemető már virágzik – tájékoztatta az arborétum szakmai vezetője pénteken az MTI-t.

Solymár András felhívta a figyelmet arra, hogy érdemes az angolpark egészét bejárni, mivel a hóvirágok az arborétum több pontján megjelennek. Megjegyezte, hogy két és fél hektáron, hét hóvirágfaj 24 fajtája található meg az Alcsúti Arborétumban. Ezek mostantól 2-3 hétig virágoznak – tette hozzá.

Jelezte, hogy a virágünnep hónapokig fog tartani, mert később a nárcisz, a tulipán, a keltikék, a héricsek és a májvirág is kibontja szirmait.

A hóvirág Benkő József (1740-1814) botanikusnak köszönheti a nevét, ő nevezte el így a latinul galanthus néven ismert kis tavaszköszöntő virágot. A 40 hektáros Alcsúti Arborétum létrejötte József nádor (1776-1847) nevéhez fűződik, aki alcsúti birtokán felépítette Magyarország legnagyobb klasszicista kastélyát, egy schönbrunni kertépítőmesterrel pedig megterveztette az ország egyik első tájképi kertjét, a táj természetes formáit utánzó angolparkját.

A kastély 1944-ben ismeretlen körülmények között leégett, ma már csak oszlopos timpanonja látható és az angolpark jó néhány egykori létesítménye sincs már meg. Az arborétumba, amely valamikor a hazai növényhonosítási kísérletek egyik központja volt, az elmúlt évszázadokban számos egzotikus fát és sokféle növényt telepítettek.

Forrás: MTI