World Press Photo: amerikai fotósé az év képe

A nyertes fotón afrikai migránsok láthatók Dzsibuti tengerpartján, amint mobiltelefonjukat a magasba tartják a sötétben.

John Stanmeyernek, a VII amerikai fotóügynökség alapító munkatársának a National Geographic számára készített képe, amely a fődíjat, azaz a 2013-as év képe díjat nyerte el a World Press Photo nemzetközi sajtófotóversenyen 2014. február 14-én. A képen afrikai migránsok Dzsibuti város tengerpartján állva próbálnak mobiltelefonnal olcsó kapcsolatot létesíteni hozzátartozóikkal a szomszédos Szomáliában 2013. februrá 26-án. (MTI/AP/VII/ National Geographic/John Stanmeyer)

John Stanmeyernek, a VII amerikai fotóügynökség alapító munkatársának a National Geographic számára készített képe, amely a fődíjat, azaz a 2013-as év képe díjat nyerte el a World Press Photo nemzetközi sajtófotóversenyen 2014. február 14-én. A képen afrikai migránsok Dzsibuti város tengerpartján állva próbálnak mobiltelefonnal olcsó kapcsolatot létesíteni hozzátartozóikkal a szomszédos Szomáliában 2013. február 26-án. (MTI/AP/VII/ National Geographic/John Stanmeyer)

John Stanmeyer amerikai fotós képe lett az év fotója a World Press Photo versenyen – jelentették be pénteken Amszterdamban. A nyertes fotón afrikai migránsok láthatók Dzsibuti tengerpartján, amint mobiltelefonjukat a magasba tartják a sötétben. A kép a National Geographic című folyóirat számára készült.

A kicsiny Dzsibuti fontos közbenső állomás sokaknak, akik Szomáliából, Etiópiából vagy Eritreából a jobb élet reményében menekülnek a Közel-Kelet, illetve Európa felé.
Stanmeyer a VII képügynökség fotósa, a nyertes kép a National Geographic című folyóiratnak készült.

Jillian Edelstein, a World Press Photo zsűritagja azzal indokolta a döntést, hogy ez a kép a technológia, a globalizáció, a migráció, a nyomor, a kétségbeesés, az elidegenedés és a humanizmus kérdéskörét egyaránt megjeleníti.

A világ legrangosabb fotópályázatának zsűrije idén kilenc kategóriában 25 ország 53 fotósát díjazta. A nyertes képek közül hetet készítettek a National Geographicnek.

Forrás: MTI