Ed Neumeister (USA) és a Budapest Jazz Orchestra

Időpont, helyszín: 2014. február 22. (szombat), 19:00, Átrium Film-Színház

A Budapest Jazz Orchestra már több ízben dolgozott együtt Ed Neumeisterrel, az Amerikából származó, jelenleg Ausztriában élő, kiemelkedő jazz zenész-komponistával.

Ed Neumeister

Ed Neumeister

Az együttműködés 6 éve tart, koncerteztek többek között 2010-ben a bécsi Porgy and Bess Jazz Clubban, ahol a zenekart Ed Neumeister vezényelte, de felléptek a balatonboglári Jazz és a Bor Fesztiválján is. Utolsó közös koncertjük 2013 januárjában volt Budapesten, hatalmas sikerrel.

A világhírű zenész a Grazi Egyetem harsona tanára, a Vanguard Jazz Orchestra hangszerelője és zeneszerzője, a Michel Camilo New York Band és a New York Trombone Quartet harsonása. Olyan legendás big bandekben játszott, mint a Duke Ellington Orchestra, Lionel Hampton, Buddy Rich, Gerry Mulligan Big Band, Mel Lewis Jazz Orchestra.

A február 22-i közös koncertjükön Ed Neumeister munkái, illetve a jazz irodalom remekművei lesznek hallhatóak.

Budapest Jazz Orchestra:
Az 1998- ban megalakult Budapest Jazz Orchestra igazán nagy áttörést jelentett a hazai jazz élet számára, hiszen létrejött Magyarország első professzionális big bandje, mely hangzásával a ’20- as évek Amerikáját idézte. A zenekar dinamikus fejlődése során a műfaj jelentős zenei állomásait végigjárva mára a kortárs zene világszinten is elismert reprezentálójává nőtte ki magát. A BJO kiváló munkásságának ékes bizonyítéka az elmúlt 15 év, mely idő alatt számos koncert, hazai és nemzetközi elismerés, illetve megszámlálhatatlan külföldi előadó színesítette a zenekar palettáját.

A BJO Ars poeticá- ja: A kortárs jazz, big band zene művelése mellett ápolni a kapcsolatot a műfaj gyökereivel, és közkinccsé tenni annak értékeit, szakmai tapasztalatit pedig tovább adni a fiatal muzsikus generációnak. A Budapest Jazz Orchestra 15 évvel ezelőtti megalakulásának megfelelően céljának, feladatának tartja az improvizatív és kortárs műfajok, a magyar zenekultúra honi és nemzetközi interpretálását, a magyar művészeti értékek magas szinten történő képviseletét.

Budapest Jazz Orchestra

Budapest Jazz Orchestra

A zenekar a hagyományos 17 tagú big band felállását követi:
Szaxofon – Kollmann Gábor, Dennert Árpád, Csejtei Ákos, Zana Zoltán, Varga György
Harsona – Schreck Ferenc, Skerlecz Gábor, Frolov Ákos, Nagy Viktor Dániel
Trombita – Csizmadia Dávid, Magyar Ferenc, Koós-Hutás Áron, Pecze Balázs
Zongora – Juhász Attila
Gitár – Gyárfás István/Birta Miklós
Nagybőgő – Hárs Viktor
Dob – Mohay András