Nyílt levelet írt a Bárka Színház társulata

Nyílt levélben fordult a Bárka Színház társulata Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszterhez és Kocsis Máté VIII. kerületi polgármesterhez a teátrum átadás-átvétele elhúzódásának okát keresve. Az elmaradó fizetésekre, előadásokra és bemutatókra hívják fel a figyelmet, és a helyzet megoldását várják.

A Bárka Színház február 3-án közleményben tudatta, hogy bizonytalan jogi és gazdasági helyzetére való tekintettel több előadását nem játssza február 22-ig, és ugyanezen okok miatt a Rovarok című előadás megkezdett próbafolyamatát is felfüggeszti.

Jelenleg zajlik a Bárka színház átadás-átvétele, amelyet követően a Józsefvárosi önkormányzattól állami tulajdonba, a tervek szerint a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium fenntartásába kerül.

A társulat tagjai az MTI-hez szerdán eljuttatott nyílt levelükben azt írják, hogy már nem tud működni a színház Ráday utcai jegyirodája, és néhány nap múlva már játszani sem tudnak.

Mint írják, nem értik, mi az oka az átadás-átvétel körüli, másfél éve tartó huzavonának. Azért írnak közös levelet minden érintettnek, mert nem tudják, kihez forduljanak. „Ebben a pillanatban nincs fönntartónk. Már és még” – fogalmaznak.

Arra figyelmeztetnek, hogy a színház már fölélte a tartalékait is, elmaradtak a fizetéseik, a kifizetések, előadásaik és bemutatóik is. „Önhibánkon kívül hitelünket veszítjük kiváló hazai és külföldi alkotótársaink, rendezőink és vendégművészeink szemében” – mutatnak rá.

Levelükben azt kérik, hogy legyen vége az illetékesek közti ide-odamutogatásnak, mert hamarosan el fog tűnni egy színház, egy olyan kulturális intézmény, ahová több tízezer ember jár évente.

Emlékeztetnek arra, hogy a teátrumot sok diák látogatja, akik számára meghatározó előadások készültek itt, és arra is, hogy itt dolgozott Cseh Tamás. Arra figyelmeztetnek, hogy mire felépül mellettük az egyetemi campus, addigra nem lesz kulturális intézménye az egyetemi városrésznek.

Mint írják, a tájékoztatások szerint megvan a pénz és a szándék az intézmény működtetésére. Azonban „a sok jó szándék mellett napról napra reménytelenebb a helyzetünk” – írják, hozzátéve, hogy készek a közös gondolkodásra.

A színház korábbi tájékoztatása szerint a Józsefvárosi önkormányzat a december 18-i döntésével a magyar állam tulajdonába adja át a Bárka Színházat. A magyar állam képviseletében a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. gyakorolja a tulajdonosi jogokat. Ezt követően jelölhetik ki a fenntartót, amely a tervek szerint a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM).

Mint írták, a KIM 2014-es költségvetésében szerepel a Bárka Színház, azonban amíg nem a minisztérium a Bárka fenntartója, addig ez a költségvetési keret nem nyitható meg. Ez a helyzet az, amely az ügyvezetőt arra késztette, hogy a színház működését a gazdálkodása alá rendelje, és a színház csak olyan előadásokat tartson repertoáron, amelyek gazdaságilag rentábilisak, és ez késztette a tervezett bemutató elhalasztására is.

Forrás: MTI