Gershwin Kék rapszódiájának jubileumát ünneplik New Yorkban

George Gershwin amerikai zeneszerző egyik legnépszerűbb szerzeménye, a Rhapsody in Blue premierjének 90. évfordulója alkalmából koncertet rendeznek New Yorkban szerda este.

A manhattani Town Hallban a Grammy-díjas Vince Giordano és zenekara, a Nighthawks adja majd elő a dzsessz és a klasszikus zene elemeit ötvöző, 18 perces darabot, amelyet első alkalommal pontosan 90 évvel ezelőtt, 1924. február 12-én mutattak be a metropoliszban az akkor 25 éves zeneszerző zongorajátékával.

Gershwin mestere volt annak, hogyan lehet összetett zenei struktúrákat a popzenével vetekedő mértékben hozzáférhetővé tenni a nagyközönség számára. „Kék” vagy „szomorú” rapszódiát jelentő Rhapsody in Blue-ja óriási hatással volt a későbbi zenére és populáris kultúrára.

Woody Allen Manhattan című filmje például egy New Yorkot ábrázoló képmontázzsal kezdődik, ami alatt Gershwin műve szól. De ezt halljuk a háttérben akkor is, amikor Leonardo DiCaprio először megjelenik Baz Luhrmann 2012-es filmjében, A nagy Gatsbyben. Ugyancsak felhasználták a szerzeményt az 1984-es Los Angeles-i olimpia nyitóünnepségén.

A brooklyni születésű Gershwin tragikusan fiatalon, 38 éves korában hunyt el agydaganatban, 1937-ben.

Steven Spielberg a hírek szerint fontolgatja egy Gershwinről szóló életrajzi film készítését, a zeneszerzőt Zachary Quinto alakíthatja.
http://www.telegraph.co.uk/culture/music/worldfolkandjazz/10632600/Rhapsody-in-Blue-by-George-Gershwin-is-celebrated.html

Forrás: MTI