„Hidat képezünk, közösséget építünk”

A szélesebb közönség felé nyitás jegyében szervezi idei rendezvényeit a Magyarországi Szerb Kulturális és Dokumentációs Központ, melynek programkínálatában ugyanúgy helyet kapnak a színházi előadások, a szerb játékfilm vetítések, a  fotó- és képzőművészeti kiállítások, mint a világzenei, vagy folklór estek. Gyurity Milán, a Szerb Kulturális Központ igazgatója szerint céljuk, hogy az események által betekintést nyújtsanak a magyarországi szerbek mindennapjaiba, hagyományaiba, és hidat képezve a magyar és a szerb kultúra között, valódi közösséget építsenek.

centar

Milyen céllal alakult meg annak idején a Szerb Kulturális Központ? Hogyan nőtte ki magát?

A 2003-ban alapított Magyarországi Szerb Kulturális és Dokumentációs Központ hatalmas fejlődésen ment keresztül több mint tízéves működése során: eleinte az intézmény  nem foglalkozott programszervezéssel, csupán a magyarországi szerb közösség által helyi szinten megrendezett programoknak biztosított pénzügyi hátteret, azzal viszont, hogy saját helyiséget kapott, kezdetét vehette a szervező tevékenység is. 2012 februárja óta a Nagymező utca 49-ben napi szintű, rendes nyitva tartással, a világhírű szerb vendéglátás jegyében várjuk a látogatókat egy jó kávéra, vagy beszélgetésre, közben pedig az időszakos kiállításainkat is megtekinthetik. Azon kívül pedig hétköznap esténként és hétvégente tematikus programokat, eseményeket szervezünk.

Gyurity Milán

Gyurity Milán

A magyarországi szerbek kultúrájának és hagyományainak bemutatása mellett a kezdetektől fogva arra törekedtünk, hogy helyet biztosítsunk a szerb kortárs művészet képviselőinek is. A cél mindenképp az építkezés, a jövő generációjának kulturális nevelése, így programjaink nagy részével a fiatalokat és a gyermekeket is megszólítjuk – rajtuk áll ugyanis ennek a közösségnek a jövője.

Milyen érdekességekkel várják a közönséget az év első felében?

Néhány hét múlva megkezdi működését a szerb filmklub, melynek keretein belül – feliratozás segítségével – a magyar mozikedvelők számára eddig sosem látott szerb filmművészeti alkotásokat mutatunk be havonta több alkalommal. Februárban többek közt Stojadin Cvetkovic, gyulai művész szoborkiállításával várjuk az érdeklődőket, márciusban magyar és délszláv dalokat felvonultató világzenei estet rendezünk, nőnap alkalmából pedig egy monodrámát láthat a közönség Milena Stosic, a Vranje városában található Bora Stankovic Színház színésznőjének előadásában. Májusban pedig ismét megrendezzük a hagyományos, Gyermek Színjátszócsoportok Találkozóját. A folyamatosan bővülő programkínálatról a honlapunkon tájékozódhatnak az érdeklődők.

Egyik legnépszerűbb programjuk, a Szerb Kultúra Hónapja egyedülálló kezdeményezés. Miről van szó pontosan?

A rendezvényt idén szeptemberben rendezzük meg ötödik alkalommal, különlegessége pedig, hogy egy egy hónapon keresztül, Magyarország egész területére szervezünk kulturális programokat, melyek során nemcsak a magyarországi, hanem az egyetemes szerb kultúrát próbáljuk bemutatni, egyszerre hagyományőrző és kortárs szellemben. Ez kezdetben egyedülálló kezdeményezés volt, mára azonban már több régióbeli és tengerentúli ország szentel egy egész hónapot a szerb kultúrának.

Miért lehet érdekes a Szerb Kulturális Központ tevékenysége a magyar közönség számára?

Olyan, a magyarországi szerbeket bemutató programokat szervezünk, melyek által jobban megismerhetik azokat az embereket, akik évszázadok óta mellettük élnek, részesei a helyi kultúrának, mégis más hagyományokat követve élik mindennapjaikat. A szerb kultúra azon szegmenseit kívánjuk bemutatni, amelyek könnyen érthetőek anélkül, hogy valaki beszélné a nyelvet. Ezenkívül Szerbia idegenforgalmi közösségével karöltve olyan programokat szervezünk, melyek által megismerhetik egy ország természeti szépségeit, idegenforgalmi lehetőségeit. Így, az együttműködésnek köszönhetően Szerbia könnyűzenei fesztiváljait, és kulturális rendezvényeit is népszerűsítjük.

Milyen célokat tűztek ki  a közeljövőre vonatkozóan?

Szeretnénk minél több emberrel megismertetni a Nagymező utcai közösségi terünket és elérni, hogy egy vegyes, és mindenekelőtt nagyon nyüzsgő látogatói kör alakuljon ki. A Magyarországon élő szerbek már ismerik a helyet és rendszeresen látogatják is, de jó lenne, ha a kultúránk iránt érdeklődő magyar közönség is számolna azzal, hogy itt mindig történik valami érdekes. Szeretnénk bekapcsolódni a főváros által szervezett kulturális projektekbe is, kevés ember tudja ugyanis, hogy ez a két kultúra mennyire egymásba van fonódva, már évszázadok óta. Illetve, mivel nagyon szoros, több évre visszanyúló együttműködést ápolunk több magyarországi és szerbiai kulturális intézménnyel, hidat képeznénk a két ország között.

Forrás: Magyarországi Szerb Kulturális és Dokumentációs Központ