Berlinale – Ma kezdődik a világ legnagyobb filmes közönségfesztiválja

Wes Anderson amerikai rendező Grand Hotel Budapest című alkotásával ma nyílik meg és február 16-ig tart a 64. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál, a Berlinale, amelyen idén 20 alkotás versenyez a legjobb filmnek járó Arany Medvéért, valamint a főbb alkotói kategóriákban kiosztott Ezüst Medvékért.

A nemzetközi zsűri elnöke ezúttal James Schamus. Az amerikai producer és forgatókönyvíró elsősorban Ang Lee filmjei révén ismert: ő volt a producere a tajvani-amerikai rendező Brokeback Mountain – Túl a barátságon című Oscar-díjas drámájának, valamint Az esküvői bankett című filmjének is, amely 1993-ban elnyerte az Arany Medvét.

A nyolctagú testületben helyet foglal Christoph Waltz kétszeres Oscar-díjas osztrák színész, valamint Barbara Broccoli, a James Bond-filmek amerikai producere is.

Idén többek között német, osztrák, francia, norvég, brit, kínai, japán, argentin, brazil és perui munkák vetélkednek a díjakért. A versenyfilmes szekcióba 23 produkciót válogattak be a szervezők Dieter Kosslick fesztiváligazgató vezetésével, ebből azonban három – például George Clooney Műkincsvadászok című filmje – versenyen kívül szerepel a programban.

A Berlinale a cannes-i és a velencei mellett a legjelentősebb az A-kategóriás filmfesztiválok sorában. A seregszemle különböző szekcióiba ezúttal is hozzávetőleg négyszáz  filmet válogattak be.

A német főváros filmünnepére meghívást kapott Császi Ádám Viharsarok című első játékfilmje, Bucsi Réka Symphony no. 42, illetve Ferge Roland El című diplomafilmje, valamint a fesztivál koprodukciós fórumára Fliegauf Bence Isaura háza és Mécs Mónika-Rohonyi Gábor Gingko címmel készülő filmterve.

A Berlinale megemlékezik a napokban elhunyt Jancsó Miklósról is. A világhírű magyar rendező emléke előtt a Magyarország 2011 című szkeccsfilm általa rendezett epizódjával tisztelegnek, amelyet a tervek szerint a fesztivál honlapján tesznek majd elérhetővé.

A berlini seregszemle a világ legnagyobb filmes közönségfesztiválja, évről évre mintegy 300 ezer látogatót vonz. Az utolsó nap csak a közönségé, a díjakat hagyományosan az utolsó előtti – egy szombati – napon adják át, ezúttal február 15-én. A fő helyszín a Berlinale Palast a Potsdamer Platzon, a filmeket azonban a város több pontján is vetítik. A filmpalotában naponta legalább három bemutatót tartanak, és rendszerint itt csíphetik el a rajongók a vörös szőnyegen bevonuló filmcsillagokat, rendezőket is.

A mustrát számos program kíséri, ezek közül hagyományosan az Európai Filmvásár a legjelentősebb. Részt vesz rajta a Magyar Nemzeti Filmalap nemzetközi részlege, a Magyar Filmunió is, amely az új magyar filmeket kínálja a vásárlóknak. A külföldi forgalmazók az Isteni műszak és a Coming out című alkotásokat láthatják a filmvásári vetítéseken ebben az évben.

Forrás: MTI
,