Hangverseny a Bogányi testvérekkel és a Pannon Filharmonikusokkal

Bogányi Gergely virtuóz zongorajátékát élvezheti a közönség a pécsi Pannon Filharmonikusok koncertjén pénteken a budapesti Művészetek Palotájában.

A Jégkék címet viselő koncert műsorán Csajkovszkij b-moll zongoraversenye és Sibelius I. szimfóniája hangzik el, a karmester Bogányi Tibor – tájékoztatta az MTI-t az együttes. Ebben az évadban a Pannon Filharmonikusok koncertjein Bogányi Tibor testvére, Bogányi Gergely zongoraművészt rezidens szólistaként lép fel.

Csajkovszkij a b-moll zongoraverseny komponálása idején még igen fiatal volt. Mentora, Nikolaj Rubinstein értéktelennek, vulgárisnak és játszhatatlannak ítélte a művet, és azt tanácsolta a szerzőnek, írja újra az egészet. A csalódott és dühös Csajkovszkij csak egyetlen dolgot változtatott meg, kihúzta a címlapról a Rubinsteinnek szóló ajánlást. Újradedikálta a zongoraversenyt Hans von Bülownak, aki eredetinek és érdekesnek találta, és a sikeres bostoni bemutató után amerikai turnéján még 139-szer adta elő.

A zenekar a Csajkovszkij-zongoraversennyel a december végén Svájc és Németország neves koncerttermeiben adott nyugat-európai koncertkörútját idézi meg budapesti hallgatósága előtt.

A b-moll zongoraversenyhez hasonlóan Sibelius I. szimfóniája mérföldkő a szerző életében, rengeteg munkát fektetett a komponálásba, nem hiába, ugyanis ez a mű tette Európa-szerte ismertté. Az 1899-es bemutatón maga Sibelius dirigálta a Helsinki Szimfonikus Zenekart.

A Pannon Filharmonikusok 11. évadát tölti a Művészetek Palotájában, idén az Öt szín címet viselő koncertsorozatán a közönség öt alkalommal találkozhat a zenekarral.

Forrás: MTI