Borbély Szilárd kapta idén a Mészöly Miklós-díjat

Borbély Szilárd költő, író kapta idén a Mészöly Miklós-díjat, amelyet a névadó születésének 93. évfordulóján adtak át kedden Szekszárdon.

A Mészöly Miklós Egyesület az író Nincstelenek (2013) című regényének elismeréseként ítélte oda a díjat, amelyet Szörényi László irodalomtörténész, az egyesület elnöke adott át.

Jankovics József irodalomtörténész méltatásában azt mondta, a díjat odaítélő bizottság soha nem látott egyetértésre jutott azzal az általános szakmai vélekedéssel, hogy az előző időszak legkiválóbb regénye a Nincstelenek, amellyel szerzője berobbant a magyar irodalom élvonalába.

A szomorúság, komorság jellemzi Borbély Szilárd világát, ennek jegyében született meg a regény, amely „eldurvult, mindenből kiábrándult emberi lények mélyvilági passiójaként” jellemzett. A szerző erkölcsi kötelességének tartotta megírni a fikciós, de személyes emlékekre támaszkodó írást, azért, mert neki sikerült otthagynia ezt a világot – tette hozzá az irodalomtörténész.

Borbély Szilárd 1963-ban született Fehérgyarmaton; a klasszikus magyar irodalom kutatójaként is ismert, Debrecenben élő szerzőnek 1988-tól napjainkig közel húsz, többségében lírai kötete jelent meg. Munkásságát több díjjal ismerték el, 2002-ben József Attila-díjat díjat kapott.

A díj átvétele után úgy fogalmazott: Mészöly írásain keresztül találta meg azokat a szerzőket, akik példát jelentettek számára. Magáról azt mondta: nem prózaíró volt, hanem lírikus, de a Mészöly-mondatok a sűrítésük miatt lírai töltetet is nyertek számára.

A Mészöly Miklós emléknapon rendezett beszélgetésen Nádas Péter író és Szörényi László idézte fel Mészöly alakját. Nádas kapcsolatukat mester és tanítvány viszonyként jellemezte, bár „ha azt mondtam volna, hogy tanítványa lennék, jól szájba vágott volna, de tanítványa és erős vitapartnere voltam” – jegyezte meg.     Kitért vitáikra is; mint mondta, eltérően ítélték meg a második világháborút, amelyben Mészöly maga is részt vett. „Számomra az ő háborúval kapcsolatos szemlélete nem minden esetben volt elfogadható, a bajtársiasság egy olyan érthető és elképzelhető, átélhető szeletébe ment bele, ami számomra nem volt követhető” – jegyezte meg.

A Mészöly Miklós Egyesület tizedik alkalommal ítélte oda a szekszárdi születésű íróról elnevezett díjat, amelyet 2005-től időrendben Márton László, Darvasi László, Macsovszky Péter, Cserna-Szabó András, posztumusz Baka István, Péterfy Gergely, Zalán Tibor, Szkárosi Endre és Győrffy Ákos kapott meg.

A Mészöly emléknapon átadták a Kossuth-díjas író nevét viselő emlékplakettet is, amelyet idén szekszárdi PAD Irodalmi, Művészeti és Kulturális Egyesületnek ítéltek oda, mások mellett a kortárs magyar irodalom igényes bemutatásáért és a Szekszárdi Magasiskola irodalmi műhely szervezésében való részvételért.

Forrás: MTI